Oldalak

2011. augusztus 31., szerda

A víz erejével 3.rész

Elérkezett a hónap és egyben a nyár utolsó napja, és én is elérkeztem a Szinpetrit bemutató sorozatom utolsó részéhez. Miután láthattuk a világ legnagyobb könyvét, Varga úr megmutatta a kis csoportnak a többi érdekességet is. Egy régi vízimalom lett itt felújítva, melynek 7,1 méteres átmérőjű kerekét most már vígan hajtja a Jósva patak.

Vízimalom kerék (Szinpetri)

A végső cél, hogy ez a malom a közeljövőben mint papírmalom üzemeljen majd. Korabeli merítéses technikával lehet majd itt papírt készíteni. Ottjártunkkor is lázasan folytak a munkálatok.


Az épület szépen fel lett újítva. A homlokzati rész előtt egy kis nádas tavacska is kialakításra került.

Vízimalom (Szinpetri)
Az udvarrész szépen macskakövezett melyet a szépen gondozott gyep és a rengeteg kis virág teszi teljessé. Érdekességként megtudtuk, hogy a burkolat köveit Budapest fővárostól kapták meg ajándékba.

Virágok mindenhol
Az épület alsó szintjén került kialakításra a Gutenberg-sarok és itt kaptak helyet a merítéses papírkészítés gépei is. A felső szinten a tervek szerint majd vendégszobák kerülnek kialakításra. Az előtérbe belépve korabeli nyomdaipari gépeket nézhetünk meg. Innen juthatunk a Gutenberg-sarokhoz. (Csak röviden ha valaki nem tudná, Johannes Gutenberg az 1400-as években élő német nyomdász volt. Nevéhez fűződik a mozgatható betűkkel történő nyomtatás feltalálása valamint az első 36 soros nyomtatott biblia elkészítése is.) A sarokban megtekinthetjük a nyomdász íróasztalának és papírmerítő gépének hiteles másolatait.


  
Az a tény, hogy ezeket ebben a kis faluban megtekinthetjük szintén Varga úr aktivitását példázzák. Az eredeti darabok Basel-ban tekinthetők meg. Ő beszerezte a szükséges múzeumi engedélyeket, kiutazott, pontos méreteket vett és itthon elkészítette a hiteles másolatokat. Most már ezek is a tervezett vízimalom kiállítási anyagát gazdagítják. A következő teremben aztán megláthattuk mit hajt meg a fal túloldalán a hatalmas vízikerék. Óvatosan lépkedtünk, hiszen a burkolás éppen zajlott. Jól látszanak még a képen a fugakeresztek.


Az érdekes hajtásmechanizmus hatalmas cellulóztörő kalapácsfejeket mozgat meg. És minden tökéletesen működik!


Varga úr nagy álma, hogy egyszer elkészítse a korabeli Gutenberg-biblia hű másolatát a korabeli technikával kivitelezve. Ezt eddig még senki sem csinálta meg. Reméljük, hogy terve sikerülni fog és a falu egy újabb rekorder látnivalóval fog gazdagodni. Igérem, ha elkészül mi visszatérünk és arról is hírt adok! 
Kilépvén az épületből a felhők közül időközönként ki-kibukkant a Nap és pillanatok alatt megmutatta igazi nyári erejét. Bizony jól esett a hűs Jósva patak közelsége amely ott zuhogott a malom mellett.

Jósva patak (Szinpetri)


A kis patak a ház mögött egy kis pisztrángos tónak is friss vizet biztosít. Egy kis kőhíd vezetett át a patakon és persze mindenhol színpompás virágok serege.


A hídon áthaladva vendéglátónk már a távolabbi tervekről beszélt. A kis út közel 800 méter hosszú lesz. Egy később létrehozandó kis szigeten fog átvezetni egyenesen fel a hegyoldalra. A csúcson a szalamandra mellett egy hegyi arborétum lesz kialakítva kis ösvényekkel behálózva. Az első oregoni fenyők már gyökeret vertek, mi pedig jó egészséget kívánunk a tervek kivitelezéséhez!


    

10 megjegyzés:

  1. Ez igazán szép és hasznos ismeretekkel gazdagított, gyönyörű fotókkal illusztrált séta volt!
    Köszönöm! Tetszett!
    Hová megyünk még? :)

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek Gabival! Nagyon szép ez a hely, egyszer remélem eljutok megnézni. Addig is sok ismeretet szereztem remek cikkeidből, kiváló fotóidból!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Gabi, ennek szívből örülök :) A következő célpontom még meglepetés, de tarts velem hisz sok minden van még a tarsolyomban :)

    VálaszTörlés
  4. Nagy ötlet volt ez a szép turisztikai sorozat, köszönte érte.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Mr. és szívből kívánom, hogy egyszer élőben is megnézhesd!! Üdv

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Endre! Csupán annyi volt a célom, hogy picit felhívjam a blog látogatóinak a figyelmét arra, hogy nem feltétlenül kell több száz vagy ezer kilométert külföldre utazni azért, hogy szép és érdekes dolgokat láthassunk. Ezekben bővelkedik kis hazánk is csak fel kell fedezni :) Ebben próbálok segíteni, persze a teljesség igénye nélkül!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon egyetértek abban,hogy nem feltétlenül kell messzire utazni. Saját értékeink nem alábbvalóak más országokéitól csak nincsenek olyan nagy dobra verve, mondhatnám turisztikai szempontból rossz a marketingjük :)

    VálaszTörlés
  8. Köszi Csaba, látom egy hullámhosszon vagyunk :)

    VálaszTörlés
  9. Végre valami ami nem pusztul... ide tényleg érdemes ellátogatni. :)

    VálaszTörlés
  10. Feltétlen nézd meg ha erre jársz, mert itt tényleg felújítás és építkezés folyik. Persze ehhez kell Varga úr tenniakarása is :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.