Oldalak

2011. augusztus 18., csütörtök

Szanticskai templomok 4.rész

Szanticska kiváló példa arra, hogy őseinknek milyen nagy támaszt nyújtott a hit a mindennapi életükben. Mint azt a falut bemutató sorozatom első részében már említettem a település mindössze 20 házból áll, viszont van itt két kis templom is. Egy görögkatolikus és egy római katolikus templomot tekinthetnek meg az érdeklődők.

Görögkatolikus kápolna (Szanticska)


Elsőként lássuk a kis görög kápolnát. Természetesen itt nagyon egyszerű belsőt kell elképzelnünk, hiszen egy kis közösség templomáról beszélünk. De pont az egyszerűsége miatt megkapó.


Az oltár felett jól látható a lakkozott fából készült jellegzetes görög kereszt. Sajnos a falak mentén látszik, hogy pusztul ez az épület is, omladozik a vakolat. A ide betérők két oldalt elhelyezett kis padon foglalhatnak helyet. A templom mellett bal oldalt áll a kis harangláb, amely mindmáig Szanticska jelképe.

Harangláb (Szanticska)
A templom jobb oldalán áll egy régi kőkereszt. Az idő nyoma ezen is meglátszik, viszont egyfajta patinát is ad neki.



Nem messze innen áll a római katolikus templom. Már messziről látszott, hogy valami itt történt a legutolsó látogatásunk óta. A külső homlokzatot és a tetőt felújították.


Az külső ajtón belépve egyből láttuk, hogy bizony belül is változások történtek. Felújítás és festés történt a belső térben is. Egy bezárt cirádás rács miatt csak az előtérből volt a templombelső látható. 


Amikor először jártunk itt akkor ez a kis templom kézzel - amennyiben jól tudom a helyiek által - volt kifestve. Hihetetlenül szép és megkapó volt. Ezek a festések most eltüntek, egyszínű tiszta fehérségben pompázott a belső.


A templom ablakai viszont megmaradtak színesnek. Nagyon szép üvegfestett motívumokat figyelhetünk meg - talán már mondanom sem kell, hogy ezek is Szent Istvánt idézik.

6 megjegyzés:

  1. Tiszteletre méltó, már-már tudományos alapossággal dolgozod fel a kis falu néprajzát.
    Elismerésem!

    VálaszTörlés
  2. Remek képek újra, a templomi képek mestere vagy!
    10 házanként egy templom! Jó arány :)
    Szanticska még mindig egy jó hely! :)
    Jó hétvégét!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó képek és a riport is. Szerintem jó páran vártuk a folytatást. Ahogy látom még mindig csúszásban vagy kb. 7 órányi.

    VálaszTörlés
  4. Ohh, köszönöm szépen Endre, megtisztelsz!

    VálaszTörlés
  5. Köszi szépen Mr örülök ha tetszenek :)
    Kellemes hétvégét és karneváli hangulatot kívánok! Remélem lesznek fotók a virágokról :))

    VálaszTörlés
  6. Gábor, köszönöm. Örülök ha tetszett és remélem minden blog látogatóm így van ezzel. Eredetileg négy részesre terveztem, tehát ez volt az utolsó, de eszembe jutott még egy ötlet így jön még egy ötödik rész - meglepetéssel :)
    Sajna látom én is, hogy még nem működik rendesen. De legalább frissül - ha lassan is és ez a lényeg :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.