Oldalak

2011. augusztus 20., szombat

Néhány régi fotó Szanticskáról 5.rész

Az eredetileg négy részesre tervezett szanticskai sorozat írása közben már felvetődött bennem a gondolat, hogy írni fogok egy ötödik, kiegészítő posztot is. Ugyanis a korábban leírt földcsuszamlás, illetve a római katolikus templom felújítása miatt bizony vannak dolgok amiket most illetve már (vagy még) nem tudtam bemutatni. Ezért "leporoltam" egy régi 2004-es CD lemezt amire az akkori szanticskai kirándulásunk képeit mentettem. Ezeket még a legelső kis digitális kompakt gépemmel (Nikon Coolpix 2100) lőttem - amolyan "Hello Tourist" stílusban (Emil.Rulez után szabadon).
Mint említettem a falu határában van egy parkoló, amit az útfelújítási munkálatok miatt most nem tudtunk használni. Itt egy nagyon szép faragott helységnév oszlop tudatja a látogatóval, hogy Szanticskán jár.



A csend és a nyugalom védelme érdekében itt kérik a látogatót, hogy gyalogosan ereszkedjen le a völgybe.


Az egész falura jellemző, hogy mindenhol kis táblák jelzik a látnivalókat. Ezek mutatnak irányt, magyaráznak, oktatnak. Az itt táborozó diákok is játékosan ismerhetik meg az itt élő növényeket illetve kiállított tárgyakat. Láthatunk itt orgonabokor, taplógomba, szomorú fűz stb. feliratú táblákat. Íme az első útjelző tábla ami a látogatót fogadja.


A felújított római katolikus templom most egyszínű fehér festést kapott. Azt sajnos nem tudom, hogy ez a végleges állapot vagy ismét ráfestik majd a motívumokat. Engem akkor nagyon megfogott az egyszerű szépsége, íme néhány fotó a belsőről.







A templom most zárva volt, így az oltárnál lévő két kis színes üvegablak bemutatásában szintén a régi fotók segítenek.



Ugye milyen egyszerű és mégis milyen szép volt ez a belső? Végül még két fotó, csak példaként az "étkezőkből". Egy kis kézügyesség milyen hangulatossá tudja tenni a fehér falakat!



Úgy érzem ezzel a résszel lett teljes a szanticskai leírásom. A következő bejegyzésben már másfelé fogok barangolni. Tartsatok majd akkor is velem!

12 megjegyzés:

  1. Jópofák ezek a fatáblák! Ezek is nagyon jó "régi" képek, méltó befejezése a sorozatnak! És Szanticska egyre jobb hely! :)

    VálaszTörlés
  2. A mennyezeten lévő festmény nekem is nagyon tetszik, ha nem tévedek Szent István életművét mutatja be.

    VálaszTörlés
  3. nagyon jó fotók, élvezem az úti beszámolóidat. Ahogy látom kezd nálad helyreállni a posztolás, vagy cáfolj meg ha tévednék.

    VálaszTörlés
  4. Érdekes volt ez a "séta" :) Köszi!

    VálaszTörlés
  5. :) A kedvedért írok még egy posztot Mr. és akkor már a legjobb lesz! Egyébként az is.

    VálaszTörlés
  6. Csaba, ugye milyen szépek? Sajnos én jelenleg úgy láttam, hogy már ezek nem lesznek újrafestve. Nem találtam róla leírást, de véleményem szerint is Szt.István életét mutatták be anno a képek. Hiszen ezek még 2004-ben készültek.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm Gábor, ennek szívből örülök. Őszintén? ... a bloggal kapcsolatban nem tudom mi történik a háttérben most nem csinálok vele semmit, várok. Ez a poszt például kb. egy óra múlva jelent meg a listátokon. Remélem lassan visszatér majd a normális állapotba. :)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Gabi, én köszönöm hogy "virtuálisan" részt vettél rajta :)

    VálaszTörlés
  9. Jó, hogy bemutattad ezeket a régi képeket is!

    VálaszTörlés
  10. Kedves Miklós! Gyönyörűek a képeid, közülük szívesen fogadnám az üvegablakokról készülteket az indafoto "Üvegablakok" című gyűjteménybe. Előre is köszi: Siva45

    VálaszTörlés
  11. Kedves Siva45. Köszönöm szépen, örülök hogy tetszenek és már töltöm is :) Üdv

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.