Oldalak

2011. június 26., vasárnap

Fapofa

A tisztás déli részén álló fákon elég komoly taplógomba csoport volt látható. Általában csak egy-egy példány volt egy fán, de akadt amelyiken 3-4 példány is nőtt. Az egyik gomba az alakjával és a fa görcseivel, mintázatával  egy faarcot - innen a fapofa cím - juttatott eszembe. Remélem Ti is látjátok ezt az "arcot".

"Fapofa"
Bár ezek a gombák külsőleg nagyon látványosak, de sajnos egyben nagyon károsak is, hiszen pusztítják a fákat. Fertőző szaporító spórákkal terjednek amelyek utat találnak a fák és cserjék sérülésein át a növények belsejébe. A tenyésztest a fatestben kezd fejlődni, majd a gombafonalaival eltömíti, a fa tápanyagot szállító csövecskéit, szállítóedényeit.


Végezetül egy szolgálati közlemény. A rendszeres látogatóknak bizonyára feltünt, hogy kissé változott a blog arculata. Egy egyszerűbb (sötétebb) háttér tónust választottam, a feltöltött fotók jobb érvényesülése végett.  

4 megjegyzés:

  1. Impressive fungus. I like the new design blog.
    A hug.

    VálaszTörlés
  2. Thanks for your kind comment Maribel! Cheers

    VálaszTörlés
  3. Érdekesek ezek a gombák, én is gyakran látok ilyet, még a város közepén is.
    Tetszik a blog új dizájnja!

    VálaszTörlés
  4. Szépek és károsak is egyben. Sajnos tényleg sok helyen megfigyelhetők. Köszönöm és örülök, hogy tetszik az új arculat :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.