Oldalak

2013. április 1., hétfő

Ébredés előtt 6.rész

A városnézés által szervezett egy napos buszos kirándulás története.

Március 9-én, a kirándulás napján a hóvirágmező láttán azt hihettük, hogy hamarosan felébred a természet hosszú téli álmából. Az eltelt hetekben szinte semmi nem változott. A tél makacsul kitart, még most is előfordul, hogy egy nap alatt 10-15 centiméter hó lepi be a tájat. Az imént hallottam az időjárás előrejelzést, még erre a hétre is jósolnak némi havat. Kitartás, előbb-utóbb csak magához tér a természet hosszú téli álmából! Ebben a posztban folytatjuk az előző részben megkezdett sétánkat az alcsútdobozi arborétumban. Egyszerű pillanatképek az alvó természetről illetve néhány bátor úttörő hajtásról.


Azt hittem, mire ehhez a részhez érek már zöldbe borul a táj, de úgy gondolom nem sok minden változott ott sem az elmúlt hideg hetek alatt. 



Az arborétumok fái közül az egyik kedvencem a mocsárciprus. Itt az észak-amerikai lombhullató mocsárciprus látható melynek a légzőgyökerei úgy sorakoznak a vízparton, mint egy kis törpecsapat.


Olykor meglehetősen érdekes formák alakulnak ki. Ez például engem egy kézre emlékeztetett, amely segítségkérően nyúlt felfelé. HELP!


Az arborétumban található az ország legidősebb platánfasora. Íme néhány törzs csoportképe. Ugye nem kerülte el a figyelmeteket a jobb oldalon látható  pad? Csak a méretek végett hívtam rá a figyelmet.


Több helyen láttunk kidőlt fatörzseket, leszakadt ágakat. A park gondozói nem nyúlnak hozzájuk, hagyják hogy minden úgy történjen ahogy az természetes.





A séta közben egy kedves pillanatra lettem figyelmes. Egy öreg elpusztult fa belsejét, kissé átalakították a park dolgozói. A törzsön egy "bejáratot" vágtak, az elkorhadt belsőt pedig eltávolították. Így bárki beléphet a fa törzsébe és "szétnézhet". Ezek a kis gyerekek nagyon rácsodálkoztak a látványra.


Az egyik tisztáson érdekes, szinte már kontrasztos látványt nyújtott ez a zöld lombos fa a sok kopasz társa között.


Zöld. A poszt elején már említést tettem a hóvirágok mellett nyíló, úttörő szerepet vállaló kis hajtásokról. Következzen hát néhány fotó most róluk. A hóvirágmezőhöz vezető ösvény mellett meglehetősen sok illatos hunyor zöldelt a barna, elszáradt falevelek között.


Két helyen is felfedeztük a téltemető sárga virágait. Hát, ez a piciny virág idén úgy látszik hiába törte át az avarszőnyeget, mégsem bírt a tél erejével.


A bejárattal szemben, egy kis sziklakertben krókuszok virágai vittek némi színt a téli álmot alvó természetbe.



A következő részben írok még pár sort a kert történetéről, fotókkal illusztrálva. Az lesz a kirándulásról szóló sorozat utolsó része. Remélem velem tartotok akkor is.

21 megjegyzés:

  1. The fifth photo looks like a hand emerging from the water! Haha. I like the tree photo the best. Looks like a scene from the movie, "Chronicles of Narnia".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Yeah, really :D
      Thanks for your kind comment Koryn!

      Törlés
  2. Jó látni ezt a sok természetes szépséget és az üde virágokat. Szép sorozat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Endre, örülök ha tetszett.
      Azért jó lett volna már több színt látni, de így sem panaszkodom.

      Törlés
  3. Érdekesek ezek a légzőgyökerek, igazi sötét erdei környezet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig itt már kicsit sütögetett a Nap is.
      Sajnos az egész március ködös, borongós volt és egyenlőre az április is így indul.

      Törlés
  4. A mocsári ciprust én is kedvelem, s én is pont a mókás gyökerei miatt. Itt nálunk csak egy helyen, a balokányligeti tónál tudok róla...És milyen csodás színekben pompázik ősszel !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos én még csak nyáron és télen láttam ezt a fát. Biztosan gyönyörű lehet ősszel. Melyik nem az? :) Nincs esetleg egy fotód róla? Szívesen megnézném!
      Előre is köszönöm!

      Törlés
  5. Very special plants and trees.

    Greetings,
    Filip

    VálaszTörlés
  6. some of these trees are truly one of a kind. thanks for sharing.

    VálaszTörlés
  7. Muy curiosas la forma de esos arboles, como nos sorprende la naturaleza.

    Saludos.

    VálaszTörlés
  8. Wow, great set of photos. I love forest walking and your photos make me want to take a long walk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Many thanks Mandy, I'm glad if you liked that.
      Greetings.

      Törlés
  9. This is such a beautiful image! Well done.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.