Oldalak

2012. december 14., péntek

A tatai Öreg-vár

E poszttal zárom tatai látogatásunk leírását. A tóparton tett sétánk során kívülről megnéztük az Öreg-várat és betértünk a várudvarra is. 


Tudatosan készültem a vár megtekintésére, az e célra berakott nagylátószögű objektív végig ott lapult a hátizsákomban, de annyira ködös, nyirkos hideg idő volt, hogy végül végig a madárfotózásra felhelyezett teleobjektív maradt a vázon. Szerettem volna megóvni a gép kamráját ettől a levegőtől.


Tata a vizek városa. Az Öreg-tó partján felépült vár, mára a város jelképe lett, ezért úgy gondoltam, hogy írok pár sort a történetéről. Zsigmond király építtette a várkastélyt. Az idők folyamán a birtokosai folyamatosan változtak. A török vész ideje alatt különösen sokat szenvedett a város, hol magyar, hol török kézen volt. Szomorú év volt a vár történetében 1683. Miután Kara Musztafa elfoglalta, parancsot adott a vár felrobbantására.


Később a török kiűzése után a bécsi udvar stratégia okokból helyreállította a várat. A Rákóczi szabadságharc ideje alatt ismét váltás történt, hiszen a várbéli magyarok segítségével Vak Bottyán bevette az erődítményt. 



A vizesárokkal körülvett várnak eredetileg négy saroktornya volt, de ma már csak a keleti torony áll. A vizesárkon átvezető négy, kosáríves boltnyílású hidat Fellner Jakab falazta 1755-ben. A korábbi posztban említettem a tó téli leeresztéséről, melyet a fenti zsilip segítségével tudnak elvégezni.



A vár területéről egy vaskapun keresztül juthatunk át a volt Esterházy-kastély parkjába. A megtekintésére már nem maradt időnk, hiszen közeledett a behúzás ideje.


A több ezer vadlúd behúzása késő estig tartott. Koromsötétben indultunk haza. A távoli kivilágított várról készített fotóval zárom ezt a posztot.


14 megjegyzés:

  1. Napfény hiányában is sikerült megmutatnod a vár szépségeit és a szöveg hagyományosan jó! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Good photo's Miklós..... i like thae last one very much.

    Greetings, Joop

    VálaszTörlés
  3. Tartalmas volt fotózás szempontjából ez a tatai utazás. Köszönjük a hasznos infókat a várról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáltam a lehető legtöbbet belezsúfolni ebbe a napba, de vissza kell még ide térnem :)

      Törlés
  4. What a super castle. Looks just great, good idea to take photos at different times during the day.

    Greetings,
    Filip

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Yeah, this's a great place. Seems I have to go back during the summer pariod.
      Greetings.

      Törlés
  5. Bonito reportaje fotográfico de un bello lugar.

    Saludos.

    VálaszTörlés
  6. Most elolvastam a tatai beszámolót egyhuzamban. Nagyon tetszett és hasznosnak találtam. Remélem előbb-utóbb én is eljutok végre ide.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök ha tetszett. Az igazi élmény akkor ér majd ha élőben látod, kívánom, hogy összejöjjön :)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.