Oldalak

2013. április 5., péntek

Látnivalók az angolparkban 7.rész

A városnézés által szervezett egy napos buszos kirándulás története.

A sorozat utolsó részében szeretném néhány sorban bemutatni az arborétum történetét és az itt látható épített látnivalókat. Alcsútdoboz, egy érdekes településnév. Anno Alcsút és Vértesdoboz települések egyesülésével alakult ki. Az 1820-ban létrehozott angolpark látogatók sokaságát vonzza az év minden szakában. A park romantikus képét alapvetően meghatározzák a Váli-víz és az Acsai-víz által táplált kis csatornák valamint az arborétum közepén elterülő tó. Sétánk során több kő-, illetve fahídon haladtunk át. A bemutatót az imént említett tó közepén található Klotild szigettel kezdeném. Az itt található szoborcsoport egy kis fahídon érhető el. 


Tovább sétálva ismét egy hídhoz értünk. A "patinás" kőhíd remekül illeszkedik a természetes környezetbe. Zöld növényekkel körítve, nyáron még szebb lehet a látvány.


Egy másik hidat elérve már az imént kívánt zöldet is kaptam a természettől, ugyanis egy borostyán futott fel az egyik oldalán.


A tavat elhagyva hamarosan egy hatalmas, pázsitos, sík területhez értünk. A túloldalon impozáns és egyben érdekes látványt nyújtott József Nádor klasszicista nyaralója - pontosabban annak maradványa.


A kastélyt Pollack Mihály építette 1819-1827 között, a nádor megrendelésére. Sajnos a második világháború nem kímélte ezt az épületet sem. Elpusztult és ma már csak az oszlopos bejárati részt tekinthetjük meg a tympanonnal. A bejárat felett megmaradt egy kis rész a korabeli homlokzat díszítéséből.


A furcsa épülettorzó mellett egy kápolna tornya tör az ég felé, melyet Storno Ferenc tervei alapján 1880-ban építettek.


A neoromán stílusú templom külsőleg nagyon jó állapotúnak tűnt és valószínűleg a beltér is ugyanilyen szép lehet, hiszen esküvői szertartásokat is lehet ide szervezni. 




A kastély parkja ma több mint 40 hektáros. Az angolpark fantasztikusan szép lehetett a fénykorában. A kialakítása Tost Károly, schönbrunni kertépítő mester nevéhez fűződik. A park épületei közül sok elpusztult az idők során, de néhány megmaradt. A Gloriette, a Medveház és a Babaház ma is látható. Ez utóbbi előtt látható ez az oroszlánfejes kút.


Sok rom mellett elhaladtunk. A megbeszélt találkozási időpont közeledett, így nem tudtunk mindent pontosan beazonosítani. Azért ezekről is készítettem egy pár "hangulatfotót".


Ha valaki e sorozat olvasása közben kapott kedvet az arborétum bejárásához, akkor én azt javaslom, hogy egy egész napot szánjon rá. Ezzel a gondolattal szeretném zárni a kirándulást bemutató sorozatot. Bízom benne, hogy tetszett és a következő barangoláson is velem tartotok. Kellemes hétvégét kívánok minden olvasómnak.

16 megjegyzés:

  1. Amazing. How exciting you were able to walk through history.

    VálaszTörlés
  2. Looks like a great park but some scary sights. Wouldn't feel comfortable at night.

    Greetings,
    Filip

    VálaszTörlés
  3. Wow, what beautiful photos of a beautiful, old place. I'm sure I saw ghosts in one or two.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks a lot Mandy. Hahaha... Don't be afraid :)
      Greetings.

      Törlés
  4. magic pictures of this beautiful old building+park...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks Jana, I'm glad if you liked this series.
      Groetjes.

      Törlés
  5. Különleges hangulatú park, ódonságot sugároz, ideális helyszín lehetne egy romantikus filmhez. Vajon forgattak itt már valamit?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudok róla Endre, de gondolom ott van a filmesek listáján mint lehetséges helyszín.

      Törlés
  6. fantasticas imagenes,la primera es espectacular!!

    Saludos

    VálaszTörlés
  7. Looking at this set of photos is like stepping into the past. I could feel so much history!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.