Oldalak

2013. április 27., szombat

Sakura Macuri

Az elmúlt vasárnapunk meglehetősen mozgalmasra sikeredett. Reggeltől estig kirándultunk, nagyon élveztük az első igazán szép hétvégét. Délelőtt egy régen várt, szervezett várostörténeti sétán vettünk részt, amely Kereszt és félhold - török emlékek Budán címen lett meghirdetve. A másik blogomon már megírtam a sétáról szóló sorozat első részét. Ha érdekelnek a török fürdők és további érdekességek egy "idegen" világról, kattints és kövesd majd a sorozatot! Az eredetileg négy órásra tervezett séta végül több mint öt órás lett. Miután végeztünk és elbúcsúztunk a kiránduló társaktól, villamosra szálltunk és elindultunk a Füvészkertbe. Mi is szerettünk volna részesei lenni a Sakura Macuri-nak, azaz a Sakura ünnepnek. Késő délután volt már és meglepődve tapasztaltuk, hogy még mindig hosszú sorban várakoztak az érdeklődők. Nem adtuk fel és végül igazán gyorsan bejutottunk. A botanikus kertben már hagyomány ez a rendezvény, mely a japán cseresznyefa virágzáshoz kapcsolódik. 


A hanami, azaz a virágnézés tradícionális ünnep Japánban. Egyfajta piknik. A fák alatt takarókon ülnek az emberek és gyönyörködnek a virágzó cseresznye és japán szilvafákban. A japán szokáshoz hasonlóan, a Füvészkertben is takarókat helyeztek ki, hogy a fák alatt ülve gyönyörködjünk a színes virágokban.


Idén két hétvégén is megtartották az ünnepet, hiszen az elhúzódó tél a virágzásra is kihatott. Mi már a második hétvégére érkeztünk és igazán nem lehetett okunk a panaszra. A virágzó fák pazar látványt nyújtottak.




Úgy hallottam, hogy az ünnepségek előtt látogatást tett a botanikus kertben a japán nagykövet is. Fohászkodtak a földrengés utáni újjáépítés mihamarabbi befejezéséért és cseresznyefa csemetéket ültettek az áldozatok emlékére. A második fotó közepén egy ilyen facsemete látható az emléktáblával.


A kert vezetősége különböző programokkal próbálta még érdekesebbé tenni az ünnepre érkezőket. Kalligráfia és origami bemutatók, autentikus japán teaszertartás, kyudo japán íjászbemutató, kokeshi bababemutató, kézműves foglalkozások színesítették a rendezvényt.



A cseresznyefák mellett más fafajták is virágba borultak.


Ezek közül a látogatók kedvence egy magnólia volt, amely ezernyi hatalmas fehér virággal kápráztatta el a látogatókat.




Egy élményekben gazdag nap után, kissé elfáradva értünk haza.

Végezetül egy kedves blogtársam posztját ajánlanám a figyelmetekbe. Koryn a Fülöp-szigeteken él. Egyik utazása során Japánban járt és nemrég tett közzé egy posztot Hanami in Osaka címmel. Nézzétek meg, érdemes!

25 megjegyzés:

  1. i love cherry blossoms. they look so delicate and beautiful. thanks for sharing the beauty.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszett! Gyönyörűen fotóztad....

    VálaszTörlés
  3. jó kis program lehetett :)
    szépek lettek a fotók

    VálaszTörlés
  4. Oh, dear - so much beauty. It is like from another planet, all the colors and freshness. I have been to China in March and see that you found much of the same nature in Japan. Wish you nice weekend!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. That's great! Sure that was an unforgettable moment in your journey.
      Thanks and wish same nice weekend to you.

      Törlés
  5. Just beautiful!!!.. Lovely pictures.. Congrats and regards..

    VálaszTörlés
  6. Gorgeous bloom shots and a wonderful Japanese feel to this post.

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörűszép, köszönöm az élményt:) És átkattintottam, nagyon klassz a blogtársad anyaga is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen. Azért ajánlottam mert azért csak az az igazi :)

      Törlés
  8. Nagyszerű programot rendeztek nektek, gyönyörűek a képeid.

    VálaszTörlés
  9. I'm jealous! You got to see cherry blossoms! :) And beautiful photos. I especially love the micro shot. What kind of tea did they serve? In Singapore, there is this tea salon where they serve tea leaves with mixed blossoms (read it on a friend's blog). Really interesting!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. That was green tea and I'll check your friend's blog soon. Don't worry because your photos are beautiful too!!

      Törlés
  10. the kimono looks gorgeous and colourful and the tea leaves look aromatic. is it green tea?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. It's a very special and spectacular cloth. Really liked it!
      Yes, it was green tea :)

      Törlés
  11. Hűű, hát de jó, hogy átkattintottam! Nagy meglepetés volt ez a bejegyzést. Imádom a cseresznyefákat és a japán kultúrát is. Régóta nagy vágyam, hogy eljussak az országba és személyesen megnézzem ezt az ünnepet is. De, hogy otthon is rendeznek hasonlót, hát bevallom eddig nem is tudtam! Nagyon jó ötlet és biztos, hogy jövőre én is elmegyek a Füvészkertbe :) - aztán, majd egyszer Japánba is... ;) - Köszönöm az élményt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha meglepetést okozott és annak is ha tetszett.
      Kívánom, hogy összejöjjön majd a nagy út. A Füvészkert látogatás pedig az év minden szakában remek program - csak javasolni tudom!

      Törlés
  12. Preciosas imagenes..un abrazo desde Murcia...

    VálaszTörlés
  13. what a beautiful picture! is this a cherry blossom, love the composition! happy rest of the week from me from tulipland:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks so much Jana and wish same nice week to you :)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.