Oldalak

2011. augusztus 30., kedd

A világ legnagyobb könyve - Szinpetri 2.rész

De jó leírni, hogy pont ez a piciny Jósva parti falu büszkélkedhet egy könyvvel amelynek az egész földkerekségen nincs párja. Ez a világon a legnagyobb! Először is lássuk a világrekorder számokat.
Mérete: 4,18 x 3,77méter. Súlya: 1420kg. 346 oldal. 

A világ legnagyobb könyve (Szinpetri)

A rekord méretű könyvet a Guinness World Records is hivatalosan elismerte, erről tanúskodik a terem falán kifüggesztett eredeti oklevél. A könyv címe: Örökségünk - a Gömör-Tornai-Karszt természeti és kultúrtörténeti értékei. Tartalmilag megismerhetjük az Aggteleki Nemzeti Park és a szlovákiai Domica tájegység természeti értékeit.


Miután megérkeztünk egy rendkívül szép és hangulatos faburkolatú előtérbe léptünk be. A következő csoport indulásáig itt megpihenhet a látogató, esetleg elfogyaszthat egy finom olasz kávét vagy üdítőt. A rekorder könyv megálmodója és megvalósítója Varga Béla kíséretében kezdtük meg a látogatást. Egy kordonnal elzárt kis lépcsőn mentünk fel, ahol aztán automatikusan kinyílt az ajtó. Az automatika itt nagyon fontos, hiszen az önműködő ajtó hivatott kiküszöbölni a belső teremben a páratartalom ingadozást. A magas páratartalom a papír egyik legnagyobb ellensége. Egy másik gyermekes családdal alkottuk a csoportot. Az egyik kis gyermek ámulva nézte az óriást, azt hiszem az alábbi kép jól megmutatja az arányokat.

A legkisebb és a legnagyobb
A világ minden tájáról folyamatosan jönnek az emberek megnézni ezt a csodát. Megfordulnak itt túristák és nyomdaipari szakemberek egyaránt. Kísérőnk lelkesen mesélt nekünk a könyvről, számtalan érdekességet megemlítve. Az első gondolattól a bemutatóig négy évre volt szüksége az elkészítéséhez. Az egyedi gépeket megtervezte, megépítette. A szükséges különleges anyagokat beszerezte. A lemodernebb technikát is hadba állította a cél érdekében. Lézerrel jelölték ki például az összetűzési pontokat.  A fedlapok fából készültek. Borításához Európában nem találtak megfelelő minőségű marhabőrt ezért végül azt Argentínából szerezték be. A teljes felület befedéséhez 13 darab marhabőrre volt szükség. A munkálatokban 45 ember vett részt. Mozgatásához darut használtak, és beemeléshez a jelenlegi terem gerendás mennyezetét is nyithatóvá kellett alakítaniuk. A majd 16 m2-es lapok hajtogatásához nyolc emberre van szükség, akik évente egyszer lapoznak a könyvben egyet. Néhány további fotó a könyvről:

Foltos szalamandra az előlapon, amely az
Aggteleki Nemzeti Park jelképe
A könyv gerince

A lapokat leszorító pántok tartják






Mivel az eredeti könyv folyamatosan nem lapozható, ezért Varga úrék elkészítették a könyv méretarányos kicsinyített változatát is. Ez a példány is tekintélyt parancsoló, hiszen 40 x 50 centiméteres méretével nem sorolható a szokványos könyvek közé.

Az eredeti könyv kicsinyített változata
Kísérőnk fehér cérnakesztyűt húzva lapozott bele a "kis" könyvbe, ezáltal láthattunk több oldalt is a rekorderből.

Varga Béla és a "kis" könyv
Varga úrban egy rendkívül innovatív személyt ismerhettünk meg. Tele tervekkel és tenniakarással. A látogatás végeztével még hosszan elbeszélgettünk. Jó volt látni, hogy vannak ilyen emberek, további terveihez sok sikert és egészséget kívánunk!
Szeretném itt megemlíteni a rekorder könyv honlapját is, és felhívom a figyelmeteket, hogy a honlap "video" része alatt egy érdekes werkfilmet is láthattok a könyv beemeléséről. http://www.legnagyobbkonyv.hu/
A következő posztban még sétálunk egyet a vízimalom körül.    

18 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon érdekes poszt. Bevallom, hogy még csak nem is hallottam eddig erről az érdekességről. Köszönöm, hogy tágítottad az ismereteimet.

    VálaszTörlés
  2. Ez tényleg óriási! Nem szeretném ha a lábamra esne :))

    VálaszTörlés
  3. Hát ez érdekes! Én sem hallottam erről az óriás könyvről. Könyvjelzőnek hozzá biztosan futószőnyeget használnak :)))

    VálaszTörlés
  4. Rendkívűl érdekesnek találom a bejegyzéseidet nemcsak fotográfiai szempontból.

    VálaszTörlés
  5. Sokan nem hallottak még róla, Endre :)Ezért is próbálom ezúton is propagálni ezt a csodát. Mint láthatod nem túl régi a könyv, alig egy éve készült el.

    VálaszTörlés
  6. Azr hiszem pár számmal nagyobb cipőre lenne akkor szükséged Mr :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Gabi, csak 2010-ben készült el. Ha legközelebb arra jársz ne hagyd ki!!!
    A könyvjelző elkészítését Te bevállalnád? :D

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm Csaba megtisztelsz a bejegyzéseddel. Örülök ha tetszik :)

    VálaszTörlés
  9. Még tegnap megnéztem a bejegyzést, de nem jutott rá időm írni. A videót is megnéztem a könyv behelyezéséről és csak ámultam, erről sajnos a hírekben sem hallani, hogy milyen jó dolgok történnek itthon, azért van ennyi depressziós ember, ahelyett, hogy ilyen témákat olvasna és ilyen helyekre járna. Most már elhatároztam, hogy ide végképp elmegyünk a párommal kikapcsolódásképpen.

    VálaszTörlés
  10. Köszi Gábor! Ugye hogy fantasztikus? A filmet már többször megnéztem én is. Kellett hozzá egy kis logisztika, az biztos :) Örülök ha kedvet csináltam az cikksorozattal és biztos vagyok benne, hogy nem fogtok csalódni!

    VálaszTörlés
  11. Eddig én sem tudtam, hogy a világ legnagyobb könyve Magyarországon van. Ha arra járunk biztosan megnézzük.
    Remek ez a bejegyzés, minden fontosabb információt tartalmaz a könyvvel kapcsolatban és egyben jó reklám is, remélem sokan elolvassák.

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm szépen. Örülök, hogy tetszett. Látom sokan nem hallottak még róla, ezért érdemes volt megírnom ezt a posztot :)

    VálaszTörlés
  13. Very interesting!! and the cover of book I love the salamander.

    Saludos, Miklós.

    VálaszTörlés
  14. Yeah, it' a giant like a real world recorder :)
    Have a nice weekend!
    Gracias y saludos Maribel!

    VálaszTörlés
  15. "Jó volt látni, hogy vannak ilyen emberek..." és jó látni azt is, ahogy az olvasókkal, látogatókkal megismerteted ezt a "csodát", amelyet eddig én sem ismertem. A werkfilm is nagyon érdekes volt. Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmünket. :)

    VálaszTörlés
  16. Köszönöm szépen a megtisztelő bejegyzést Varga úr és a saját nevemben is...bár én nem tettem érte, csak próbálok reklámot csinálni a könyvnek:) Én is véletlenül szereztem tudomást a könyvről, melynek gazdájában egy remek embert ismertem meg. Nagyon sokat beszélgettünk akkor - sőt azóta egyszer már ismét jártunk ott. Akkor kértem az engedélyét, hogy a blogomon is írhassak róla. A blog statisztikájában a megírása óta ez az egyik nagyon stabilan vezető poszt, látom sokan olvassák. Ennek szívből örülök, mert ezek szerint elértem a célomat! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.