Oldalak

2013. május 6., hétfő

25 év - Jubileumi koncert a Bazilikában

"Együtt ünnepel ma múlt, jelen, s jövő." E szavakkal vette kezdetét április 27-én este a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola 25 éves fennállásának alkalmából megrendezett jubileumi hálaadó hangverseny. A Szent István Bazilika gyönyörű beltere, akusztikája méltó helyszín volt egy ilyen volumenű koncerthez. 


A nagyobbik lányom is ennek az iskolának a padjait koptatta még az előző évben. Most ugyan más irányban tanul tovább az egyetemen, de a zenei kötődés is megmaradt, hiszen tagja a Cantate felnőtt kórusnak.


Este 7 órára teljesen megtelt érdeklődőkkel a Bazilika. Soha nem voltam jó "tömeg meghatározásban". Annyit tudok, hogy az iskolából előzőleg 300 pótszéket hoztak át. Kezdésre az összes templomi ülőhelyet és pótszéket elfoglalták a vendégek és még további 150-200 ember állt két oldalt és az üléssorok végén. Abban az egész család egyetértett, hogy az érdeklődők száma biztosan meghaladta az ezer főt.


Csak szuperlatívuszokkal tudnám jellemezni a több mint három órás koncertet. Fényképekkel lehetetlen hangokat, műveket visszaadni. E poszttal csak szeretném dokumentálni a történéseket emlékképpen, kiegészítve néhány részletfotóval a Bazilika csodálatos belteréből.


25 év, egy negyed évszázad. Az iskola honlapján ezt olvashatjuk: "1988-ban ifj. Sapszon Ferenc Liszt-díjas karnagy tanulmányterve alapján alapították meg a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolát. A Magyarországon máig egyedülálló intézmény Kodály nemzetnevelő elveit szeretné megvalósítani, ezért nevelésének egészében fontos szerepet tölt be a zenei nevelés." Az iskolában öt kórus működik - Cantate, Exsultate, Gaudete, Jubilate, Laudate - számtalan  díjjal, elismeréssel bizonyítva ezen gondolat létjogosultságát.


A hangverseny fővédnöke, Kodály Zoltánné Péczely Sarolta volt. Számos díszvendéget köszönthettünk a résztvevők között, többek között Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érseket.


A koncertet a kicsik kezdték őket követték az idősebb korosztályok. A műsor végén pedig az összkar, az összes fellépő egyszerre énekelt. Hihetetlen hangzás és élmény volt.







No, és Feri bácsi aki az egész műsort kézben tartotta, fáradhatatlanul vezényelt, irányította a kórusokat. Csak néhány darab erejéig adta át a kollégáknak a pódiumot.


Megint csak saccolni tudok, kb. 300 énekes lépett fel a hangversenyen. A műsor utolsó részében az összkar körbeállt a Bazilikában és Feri bácsi középen állva vezényelt.

ifj. Sapszon Ferenc karnagy

 A hangverseny programja:



14 megjegyzés:

  1. Fantasztikus élmény lehetett és képeid nagyszerűen visszaadják a kivételes kórus ünnep emelkedett hangulatát.

    VálaszTörlés
  2. egyet értek Endrével, biztos remek élmény volt. Ha még a zenét is feltöltötted volna, biztos hogy ott éreztem volna magam :)
    Így sajna marad a képekben való gyönyörködés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csak fotózom, de pár nap múlva biztos lesz fenn videó is a neten :)
      Köszönöm és örülök ha tetszenek a fotók.

      Törlés
  3. Mint volt "kórista" nosztalgiával gondolok a régi szép időkre,a műsort nézegetve.

    Nagyon tetszenek a képeid,a kedvencem a mozaikos nőalak. Gratulálok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Marcsi, örülök ha kedves emlékeket juttatott eszedben a poszt.

      Törlés
  4. Ez aztán tényleg jó élmény lehet. Önmagában a Bazilika nekem túl komor, de ha meg van töltve élettel nagyon szerethető.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remek program volt!! Jól megtelt élettel is, nagyon szerettem :)
      Rég nem voltam itt, szerintem gyönyörű így felújítva.
      Köszönöm a hozzászólást.

      Törlés
    2. Beautifull church and many choires.

      Greetings,
      Filip

      Törlés
    3. Thanks for your comment.
      Have a nice weekend.
      Groetjes.

      Törlés
  5. Wonderful coverage of the event. Great portraits and awesome architectural details!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks so much JM! I'm glad if you liked them.
      This is our basilica in Budapest. Really beautiful building.

      Törlés
  6. such a beautiful cathedral and i love choirs.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.