Oldalak

2013. február 3., vasárnap

Gyógyító kövek 1.rész

Valóban gyógyító erejű kövek? Nem tudom. Az elmúlt nyár végén jártunk először Bükkszentkereszten, ahol többek között megnéztük a híres köveket is. 


Bükkszentkereszt Magyarország egyik legmagasabban fekvő települése. Lélegzetelállítóan szép erdős-hegyi út vezet a községbe. A kis falu neve szorosan összefonódott a gyógyítással és az egészséggel. Kinek így, kinek úgy. Itt vannak a híres kövek, itt dolgozik Szabó Gyuri bácsi a híres füves ember és ha valaki csak eljön ide egyet kirándulni, máris sokat tett az egészségéért. 600 méter magasságban, erdős hegyekkel körbeölelve - ugye nem kell ecsetelnem, hogy milyen itt a levegő?



A helybeliek elmondása alapján az itteni klíma gyógyító hatását már orvosilag is igazolták. Az asztmás betegek itt megnyugszanak, légzésük normalizálódik. Vérszegények esetében gyorsabban regenerálódik a vér. Egy "levegőkúra" után számszerűen is kimutatható a javulás. Segítség lehet pajzsmirigy problémákra, hurutos tünetekre, tüdőtágulatra. Még bizonyára hosszasan sorolhatnánk a jótékony hatások sorát, de ezt meghagyom az ezzel foglalkozó oldalak számára. Ebben a posztban a kövek történetéről szeretnék pár sort írni, illetve néhány fotót bemutatni.


A Bükk-hegységben számos kőzettani kincset figyelhetünk meg, ezek közé tartozik a Boldogasszony köve is, melynek csodálatos, gyógyító erejében sokan hisznek. Minden évben gyógyulni vágyó betegek és érdeklődő turisták ezrei keresik fel.


A legenda szerint Jézus keresztre feszítése után, Mária elhagyta Jeruzsálemet. Egy szamár hátán ülve bánatában, megtört szívvel útra kelt. Hosszú vándorlása során útjába esett a Bükkszentkereszt határában lévő Lófő tisztás is. Fáradt volt ezért leült az itt található kőre megpihenni. A nagy kőben Mária ültének nyoma maradt, a környező kövekben pedig a legelésző szamár patái hagytak nyomot. A Szűzanya távozása után ezen a környéken minden kőben és a környező fákban gyógyító erők maradtak.


A Boldogasszony kövének csodás tulajdonságára már régen felfigyeltek a helybeliek. Régen a kácsi búcsúra menet itt gyülekeztek és visszafelé itt pihentek meg. Úgy érezték, hogy itt sokkal hamarabb kipihenik az út fáradalmait mint más pihenőhelyeken. Ezt a jelenséget egyértelműen a kőnek tulajdonították. Azóta is úgy tapasztalják a helybeliek, hogy aki itt többször megpihen, az hamarosan kigyógyul a betegségéből. Valóban sokan hálásak lehetnek a kőnek, hiszen ottjártunkkor is egy váza állt mellette, tele virágokkal. Vannak akik úgy érzik, hogy a kövek közelében elzsibbad a kezük, lábuk, az energia változó intenzitású. Sokan úgy vallják, hogy a kő a Bükkben található energia háromszög egyik csúcsa, így itt sokkal erősebben hatnak az energiák az emberekre.



Érkezésünkkor is egy tucat ember üldögélt elszórtan a köveken. Volt aki végig kitartott egy kövön, de volt aki időnként helyet változtatott. Igyekeztem mindig úgy fotózni, hogy ne zavarjam az ott ülők nyugalmát. Az elmondások alapján figyelni kell az itt eltöltött időre is. Nagyjából egy alkalomra, egy óra javasolt.


Az erdő szélén egy szépen faragott pad van kihelyezve. Talán valaki hálából faragta? Mindenesetre ez is a hely erejét hirdeti: "Szűz Mária égi fénye gyógyít e ligetben."


Végezetül mellékelek egy térképet az itt található kövekről, mely természetesen a helyszínen is megtalálható, kifüggesztve. Erről tájékozódhatunk, hogy a köveknek milyen jótékony hatása van és dönthetünk, hogy melyik kövön szeretnénk egy órácskát üldögélni.


Remélem érdekesnek találtátok a leírást, én hittől függetlenül javaslom a hely meglátogatását, hiszen a környék tényleg varázslatos - mindenki számára. A következő posztban betérünk a kis faluba.

20 megjegyzés:

  1. Interesting and good photo's with nice light....good work Miklos.

    Greetings, Joop

    VálaszTörlés
  2. Érdekes leírás, hangulatos fotók. Szinte kedvem támadt kipróbálni a gyógyhatást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Endre, örülök ha érdekesnek találtad.

      Törlés
  3. Érdekes formájú kövek, legendás hely. Ha arra járok felkeresem, ártani biztosan nem árthat .:-)

    VálaszTörlés
  4. My God! Beautiful, very beautiful.
    Good job. hug

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks a lot tossan. I'm glad if you liked this series.
      Greetings.

      Törlés
  5. The place is awesome.
    I'm interested in the geologic more religious, but it's worth visiting.
    Saludos, Miklós !!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon érdekes ez az írás, még nem hallottam a helyről!

    VálaszTörlés
  7. Érdekes írás volt és tetszettek a fotók is. :) Remélem, aki hisz a gyógyítás erejében és gyógyulni megy oda, arra valóban gyógyító hatással van a hely.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. A helyiek azt vallják, hogy csak hinni kell benne és valóra válik.

      Törlés
  8. Desconocía el lugar y sus propiedades curativas, buen reportaje y bien documentado.

    Saludos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. It's a really fantastic place. Gracias Jesús.
      Saludos.

      Törlés
  9. Nem jártam még itt.Hiszek benne,hisz léteznek olyan hatások,amelyek láthatatlanok,pl. mágnesesség.Gyönyörűen,érdekesen mutattad be.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Örülök, hogy most virtuálisan megismerhetted.

      Törlés
  10. A fascinating work. excellent photos
    to enjoy. hug

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks a lot tossan.
      Greetings and have a nice day.

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.