Oldalak

2013. február 10., vasárnap

Bükkszentkereszti képek 2.rész

A falu határában parkoltunk le, hogy gyalogosan fedezhessük fel Bükkszentkeresztet. A település 600 méteres magasságban fekszik, csodás természeti környezetben. A parkolóból szétnézve az alábbi látvány kényeztetett minket. Üde zöld környezet és tisztaság.


Első utunk a falu kis fatornyú templomához vezetett, amely hozzájárult a település jelenlegi elnevezéséhez. Hogy hogyan? Mindjárt elmesélem.


1755-ig kell visszatekernünk a történelem kerekét. A település megalakulása a diósgyőri koronauradalom által itt létesített üveghutának köszönhető. A falu eredeti neve is stílszerűen Újhuta lett. Őseinknek nagyon fontos volt a hit és a huta bérlője, Simonides János felismerte, hogy a település csak akkor lesz életképes, ha épül itt egy kápolna. A felismerést tett követte és 1777-ben felépült itt egy zsindelytetős fakápolna. 1799-ben viszont egy szerencsés kimenetelű baleset történt. Egy vasárnapi szentmise után - miután kijöttek a hívek - a templom teljesen összeomlott. A régi kápolna helyén egy új kőtemplom épült, amelyet 1801. Húsvét vasárnapján szenteltek fel, Szent Kereszt Felmagasztalása néven. 1940-ben a település is nevet változtatott és felvette a templom nevét. Így lett akkor Bükkszentkereszt és így találjuk meg a mai térképeken is.


A nagy faajtók nyitva voltak csak a vasrácsok voltak zárva. Sok vidéki templomnál alkalmazzák ezt a látogatási lehetőséget hétköznapokon. Így "látogatható" is és a védelme is megoldott. Mi is benézhettünk a rácsok között. Az út túloldalán áll a Községháza. Nagyon szép állapotban, rengeteg virággal díszítve. Csak az a sok lengővezeték... Sajnos ez is általánosnak mondható Magyarországon. Főleg a falvakban figyelhető meg a lengő kábelrengeteg.


Az épület előtt egy érdekes kezdeményezést láttam. Ötletláda. Jó dolognak tartom, ha ez tényleg működik és az helybéliek közösen alakítják a falu fejlődését.


A falu főutcáját régi tűzoltós segédeszközök, járművek díszítik.


Utunk most a falumúzeumhoz vezetett. Igyekeznünk kellett mert, csak 14.00 óráig látogatható és a megtekintése is időbe telik. Ezt vegyétek figyelembe, ha ide terveztek egy falulátogatást!


A kerítésen belépve elhaladtunk Herman Ottó mellszobra előtt.


A múzeumban pedig mi mást is nézhetnénk meg, mint az üvegolvasztás, üvegfújás történetét, eszközeit, termékeit. Gondolom egy régi kis parasztház lett anno felújítva, múzeumi célra. Ezért csak két helységben tekinthetők meg a kiállított tárgyak. Nem nagyok a szobák, de sok szép dolgot gyűjtöttek itt össze és állítottak ki.


A gyűjtemény kiemelten foglalkozik a Schusselka család történetének bemutatásával. A népes család nevéhez fűződik többek között az utolsó üveghuta vagy a neves Hollóházi porcelángyár megalapítása is. Korábban már írtam egy posztot az ürömi szódásról, itt is lenyűgöztek a kiállított régi üveg különlegességek.



16 megjegyzés:

  1. Ciekawe miejsca i rzeczy pokazałeś na zdjęciach. Pozdrawiam.
    Érdekes helyek és dolgok mutatott a képeken. Tisztelettel.

    VálaszTörlés
  2. Very nice details on all pictures

    VálaszTörlés
  3. Very good photo's....you show us nice places Miklós.

    Greetings, Joop

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks Joop - this my main target and I'm gald if you liked them :)
      Groetjes.

      Törlés
  4. Great pictures of this beautiful place.. Congrats

    VálaszTörlés
  5. Ismét egy jó útleírás, szép képekkel gazdagítva.

    VálaszTörlés
  6. Excellent pictures, I really like the house.

    Greetings,
    Filip

    VálaszTörlés
  7. Excellent post Miklós and great pictures !

    VálaszTörlés
  8. Buenas tomas y muy detallistas.

    Saludos.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.