Oldalak

2013. február 16., szombat

A bükkszentkereszti füvesember 3.rész

Ha megkérdezünk valakit, hogy mi jut eszébe Bükkszentkeresztről, akkor jó eséllyel valami hasonló lesz a felsorolás. Gyönyörű táj, túra, jó levegő, gyógyító kövek és Szabó Gyuri bácsi a füvesember. Írtam már a kövekről és bemutattam néhány fotót a településről is. Természetesen mi is ellátogattunk a Gyógynövényházba és reménykedtünk, hogy Gyuri bácsi otthon lesz. 


A kihelyezett tábla már messziről is jól látszik, nem tévedhet el az idelátogató. A kapu nyitva, minden érdeklődőt, látogatót, vásárlót szívesen látnak. Egy kis udvarba léptünk be.


Virágok, fák és egy régi vaskút volt az udvaron. Vajon működik még? 


Belépve az ajtón egy folyosószerű várakozóba értünk. A vitrinben újságcikkek, írások, a falon oklevél, a díszes köcsögökben szárított gyógynövények látványa fogadott minket.




Egyszerű berendezés, mégis tudja az ember, hogy hová érkezett. Nem tudom máskor milyen itt a forgalom, de előttünk is voltak és utánunk is érkezett egy család. Sajnos, az hamar kiderült, hogy Gyuri bácsi nincs otthon. Úton volt, valahol előadást tartott. Amint megtudtuk a Gyógynövénykert csak az Ő kíséretével látogatható, így erről most le kellett mondanunk. Szeretnék néhány sort írni a füvesemberről, hiszen neve messze földön híres. Sokan megkeresik külföldről is. Miért?

Szabó György, a bükkszentkereszti füvesember
Forrás: Google Images
Az idén 85 éves Gyuri bácsi még anno a nagymamájától ismerte és tanulta meg a gyógynövények felismerését és a népgyógyászati alkalmazását. A gyógynövények tudatos használata több ezer évre visszavezethető az emberiség történetében és manapság is nagy érdeklődés van irántuk a modern gyógyászat mellett. Gyuri bácsi már több mint 70 éve járja az erdők mélyét, gyűjti a gyógynövényeket és gyógyteáival segíti a hozzá fordulókat. Számtalan betegségre tud ajánlani enyhítő, gyógyító keveréket. Mi anno, a cukorbetegséggel kapcsolatban hallottunk először róla és pontosan ez a teakeverék tette nevét világhírűvé is. A Gyógynövényházban megvásárolhatók a különböző gyógyteakeverékek. Ha valaki tanácstalan és először jár itt, akkor a panaszok felsorolása alapján szívesen segítenek neki. Mi is vásároltunk néhány tasak gyógynövényt.



Bővebb információt és további érdekességeket a következő honlapon találtok: http://gyorgytea.hu/

10 megjegyzés:

  1. Wierzę, że zioła pomagają naszemu zdrowiu, więc podziwiam ludzi, którzy potrafią to robić. Pozdrawiam serdecznie.
    Úgy vélem, hogy a gyógynövények segítenek egészségünk, ezért csodálom az emberek, akik meg tudja csinálni. Tisztelettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks a lot Giga. I fully agree with you.
      Have a nice evening.
      Greetings.

      Törlés
  2. WOW....thats a good post Miklós,
    and your photo's are as usual very nice.

    Greetings, Joop

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks so much Joop, I'm glad if you liked it.
      Have a nice week.
      Greetings.

      Törlés
  3. The man in the flower field is fantastic.

    Greetings,
    Filip

    VálaszTörlés
  4. Bellas imágenes florales.

    Saludos.

    VálaszTörlés
  5. Korábban már elolvastam a többi részt, most reagálok rá: SZUPER ez a bükkszentkereszti sorozat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gábor, örülök ha tetszett. Nincs hozzátok túl messze érdemes oda (is) tervezni egy kirándulást :)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.