Oldalak

2012. október 1., hétfő

Friss és ropogós 1.rész

Ez a poszt valóban az lesz, hiszen nem régen értünk haza, a fotók alig pár órája készültek. Már hagyományosnak mondható, hogy a kollégákkal, családostul minden évben összejövünk Vecsésen ilyentájt. Nevezhetjük akár nyárbúcsúztatónak vagy őszköszöntőnek, a lényeg, hogy nagyon jó kis összejövetel szokott kikerekedni belőle. Érkezésünkkor vendéglátónk legújabb szerzeményei fogadtak.

Vagány és Figyelő - A környék legszebb fakacsái
Vagány és Figyelő, a környék legszebb fakacsái álltak sorfalat és faarccal állták az érkező vendégek rohamát. 


Nem mindennapi ebédre voltunk hivatalosak - pizzát készítettünk és kemencében süthettük meg. Érkezésünkkor a lángok már tűztáncot jártak.


A hőmérő szerint a belső hőmérséklet már elérte a 320 C fokot.

Forma-1 - sebességmérő (Monza)
A lányok nagyon készültek a tésztadagasztásra, alapanyagban nem volt hiány.  A nap végére megfejtettük Nagyi titkát is!



A gyors kezek pillanatok alatt kimérték és összerakták a szükséges hozzávalókat.


Miután összeállt az anyag pihenőre küldték. Aztán fellebbent a lepel és kezdődhetett a munka az időközben megkelt tésztaalappal.



A történet több szálon futott. A deszkákon alakult a pizza alap, a férfiak pedig  kipucolták a kemence belsejét a parázstól. Nem fázott senki, a kemenceajtó is átforrósodott.


Szép, szép a minta, de a nyitásához nem ártott egy kis védelem a kéznek.

Bevetésre készen
Mire elkészültek, addigra a lányok is már a feltéteket rakták rá a kerek alapokra. Készült bolognai, tengeri halas, Hawaii-i, sonkás, kolbászos és nem sajnálták róluk az anyagot.

Feltét gazdagon
Aztán irány a kemence! Előre belisztezett péklapátokkal raktuk be a pizzákat, ahol pár perc alatt ropogóssá sültek. Ugye, hogy jól nézett ki?



Ebéd után dukál a desszert is, erre két különlegességet talált ki a ház asszonya. Az egyik "édes" pizza alaptésztáját baracklekvárral kente meg.


Majd erre jött a fahéjas alma, szilva és barack. A másik fajta pedig mascarponés, gesztenyés ízesítést kapott.



Egymás után csusszantak le a szeletek, fejedelmi lakoma volt. Egészen más volt az íze mint egy otthoni sütőben készített pizzának. Ebéd végén hátradőltünk a székeken, hogy ejtőzzünk. Nem tartott azonban sokáig, mert kezdődött a következő menet. De erről majd a következő posztban írok...

22 megjegyzés:

  1. Hangulatos gasztronómiai tudósításod hatására egészen megéheztem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök ha tetszett Endre, jó étvágyat kívánok!
      Azért megígérem, hogy nem leszek gasztro blogger :)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki a pizza, biztos finom volt! 320 fokon már a fakacsákat is meg lehetne sütni! :))
    Szépen megörökítetted, jöhet a következő menet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fenséges volt, én személy szerint csak öt nagy szeletet gyűrtem le aztán két szeletet még az "édes" pizzából. Tudod nehéz az alkalom fotósok élete, nincs idő az evésre mert kattogtatni kell :D
      A kacsák szigorúan védett állatok!! Hamarosan folytatom...

      Törlés
  3. ááááá egy poszt aminek a születésénél ott lehettem :)

    VálaszTörlés
  4. Good serie my friend.

    Wish you a nice monday, Joop

    VálaszTörlés
  5. Beautiful series, the pizza looks delicious.
    A nice week, Irma

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Yeah, it was really fantastic.
      Thanks so much Irma same to you!
      Groetjes, Miklos

      Törlés
  6. Már szédülök a sokféle pizzától.:-) Igazán alapos munkát végeztél: jók a képek és még a munkamenetet és kulináris titkokat is tudod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök ha tetszett. Hamarosan folytatom a történetet.

      Törlés
  7. Very nice shots and the pizza is so delicious :-)

    VálaszTörlés
  8. Rövid leszek: ismét remek képek és nyami-nyami:) Az olivásat virtuálisan lestoppoltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nyisd az ablakot és már küldöm is ... MZ/X :)

      Törlés
  9. Nagyon hangulatos kerti parti volt. Hasonlón már én is voltam, csak ott nem tudtam fényképezni, mert én voltam a szakács. Remek ételfotókat készítettél, pedig gyakorlatból ismerem, hogy azt nagyon nehéz :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, ezek mindig jó hangulatúak szoktak lenni.
      Hűha szakácsnak lenni egy ilyen partin mindig nagy felelősség lehet, én inkább maradok a fotózásnál és csak fogyasztok :)

      Törlés
  10. Hmmmm, nyami! Az a gyümölcsös pizza vanília sodóval isteni volt!!! Na, még olyan képet kellett volna csinálnod Miki! Nyakonöntött édes pizza. A nyálam is elfolyna!
    Nagyon jók a képek. Gratula! Anikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hellóóóóóóóó ott a világ túl felén!
      Örülök, hogy tetszettek a képek, virtuális csapás az ízlelőbimbókra.
      Gyorsan fogyott nem volt rá esélyem... Ismered a kis csapatot :DD
      A fenti képeket is csak akkor tudtam elkészíteni amikor kiszálltak a kemence melegéből.
      Remélem jól vagy, minden OK és karácsonykor találkozunk!!!
      ... ja és köszi a hozzászólást. Üdv

      Törlés
  11. Csak most olvastam, mert le vagyok sajnos maradva a blogokról, de rendesen összefutott a számban a nyál. A fakacsák pedig isteniek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel sajnos én is így vagyok.
      A házigazda is nagyon büszke rájuk :)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.