A pizzák sikerén felbuzdulva, rövid ejtőzés után a lelkes péktanoncok máris újabb kihívás elé néztek. Elérkezett a következő szint, ami nem volt más mint a kenyérsütés. Ismét megoszlottak a feladatok. Az időközben kissé visszahűlt kemencét a férfiaknak ismét fel kellett fűteni 230 C fokra.
A cél: 230 C fok |
Röviden megosztom veletek a receptet, hátha valaki kedvet kap az elkészítéshez.
Hozzávalók:
Kovász: 25 dkg liszt, 2 dl víz, 4 g friss élesztő (nem szárított!). Összedolgozva legalább 20 órát huzatmentes helyen, állandó hőmérsékleten érlelni.
Kenyér: 58 dkg liszt, 30 dkg főtt krumpli, 5 dkg zsír, 2dl víz, 1-2dkg só, 2 dkg élesztő.
Az alapanyagokat összegyúrni, dagasztani. 30 percet pihentetni. Utána ismét dagasztás 20 perc pihentetés. Aztán ismét dagasztás, formázás, díszítés és 30 perc pihenő következik. Aztán mehet be a 230 C fokos kemencébe. A sütési idő 40-45 perc. Akkor jó ha az alját megütögetve üres kongó hangot hallasz.
A mi kenyerünk is ilyen lesz majd! |
Dolgos kezek... |
... felügyelő tekintet |
Milyen szép formás! |
A nagyobbik lányom keresztmetszést ejt a cipón |
Irány a kemence! |
Szépen sorban... |
Helycserés támadás |
Miközben sültek a kenyerek sétáltam egyet a kertben. A kemence mellett egy kis kerti tóban az aranyhalak csapatostul felénk úsztak, ha a part közelébe mentünk. Biztos abban bíztak, hogy egy-két morzsa majd a vizükbe pottyan.
Az összejövetel elején picit szórakozott velünk az időjárás. Hol sütött a Nap, hol elkezdett esni, hogy aztán pár perc múlva abbahagyja. A leesett vízcseppek csillanó kristályként díszítették a tündérrózsa leveleket az ellenfényben.
A szélforgó most alig mozdult a közeli bokor tövében. Élénk színfoltja a kertnek.
Hamar elszaladt a 45 perc, elérkezett az igazság pillanata. A péktanoncok körbefogták a kemencét. Íme a feleségem kenyere - most csinált először. Szerintem nagyon szép formás lett... és finom! Ma este is még abból ettem vacsorára. Miután kivették a kemencéből, vízzel kell megkenni, attól lesz igazán ropogós, kissé repedezett a héja. Arra mondják ilyenkor, hogy "beszél" a kenyér.
1 kg 32 dkg lett |
Remek kis összejövetel volt az idei is, különleges élményekkel gazdagodtunk. Ezúton is köszönjük a vendéglátást házigazdáinknak, valamint a biztonságunkat kitartóan felügyelő fakacsáknak!
A rövid gasztro kiruccanást követően a következő posztban már ismét barangolni fogunk...
De szép lett a kisült kenyér! Én biztos nem próbálkoznék meg az elkészítésével, de a fogyasztásával igen :)
VálaszTörlésSzívesen adnék egy szeletet, de a távolság...
TörlésMár nincs sok belőle :)
a lot of different pictures Miklós...... well done again.
VálaszTörlésWish you a nice day,
Greetings, Joop
Thanks a lot Joop!
TörlésGroetjes
a tüzes képek még mindig nagyon jók! De ezek közül legjobb a kis olasz szakács :)
VálaszTörlésAzért is sikerültek ilyen jól mert folyamatosan felügyelte a munkafolyamatokat :D
TörlésÓ, milyen ízletes bejegyzés! :))
VálaszTörlésIgen tetszenek a fotók is, nem csak az illat, ami átjött! :)
Köszönöm Gabi, valóban jól sikerültek - még ma is ettem belőle :)
TörlésVery interesting shots my friend
VálaszTörlésThanks so much Fábio!
TörlésGreetings
Nagy élmény lehetett annak aki készítette! A fotók kíválóak!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Zsuzsa. A lányok nagyon készültek rá, a lelkesedésnek meg is lett az eredménye!
TörlésGuszta kenyerek sültek. Gratula a pékeknek!
VálaszTörlésKöszönöm a nevükben is, átadom!
TörlésThank you for teaching the recipe, Miklós, I'll try ... :-)
VálaszTörlésSaludos!!
Good luck Dear!
TörlésSaludos!
Inpressionate your photos. I like them
VálaszTörlésvery much. Amazing shots! hug
Thanks for your very kind comment tossan!
TörlésHave a nice weekend, greetings!