Oldalak

2012. október 3., szerda

Mindennapi kenyerünk 2.rész

A pizzák sikerén felbuzdulva, rövid ejtőzés után a lelkes péktanoncok máris újabb kihívás elé néztek. Elérkezett a következő szint, ami nem volt más mint a kenyérsütés. Ismét megoszlottak a feladatok. Az időközben kissé visszahűlt kemencét a férfiaknak ismét fel kellett fűteni 230 C fokra. 

A cél: 230 C fok
A lányok pedig nekiláttak az alapanyagok kiméréséhez és összeállításához.


Röviden megosztom veletek a receptet, hátha valaki kedvet kap az elkészítéshez. 
Hozzávalók:
Kovász: 25 dkg liszt, 2 dl víz, 4 g friss élesztő (nem szárított!). Összedolgozva legalább 20 órát huzatmentes helyen, állandó hőmérsékleten érlelni. 
Kenyér: 58 dkg liszt, 30 dkg főtt krumpli, 5 dkg zsír, 2dl víz, 1-2dkg só, 2 dkg élesztő.
Az alapanyagokat összegyúrni, dagasztani. 30 percet pihentetni. Utána ismét dagasztás 20 perc pihentetés. Aztán ismét dagasztás, formázás, díszítés és 30 perc pihenő következik. Aztán mehet be a 230 C fokos kemencébe. A sütési idő 40-45 perc. Akkor jó ha az alját megütögetve üres kongó hangot hallasz.





A mi kenyerünk is ilyen lesz majd!

Dolgos kezek...

... felügyelő tekintet

Milyen szép formás!

A nagyobbik lányom keresztmetszést ejt a cipón

Irány a kemence!

Szépen sorban...

Helycserés támadás
Miközben sültek a kenyerek sétáltam egyet a kertben. A kemence mellett egy kis kerti tóban az aranyhalak csapatostul felénk úsztak, ha a part közelébe mentünk. Biztos abban bíztak, hogy egy-két morzsa majd a vizükbe pottyan.


Az összejövetel elején picit szórakozott velünk az időjárás. Hol sütött a Nap, hol elkezdett esni, hogy aztán pár perc múlva abbahagyja. A leesett vízcseppek csillanó kristályként díszítették a tündérrózsa leveleket az ellenfényben.


A szélforgó most alig mozdult a közeli bokor tövében. Élénk színfoltja a kertnek.


Hamar elszaladt a 45 perc, elérkezett az igazság pillanata. A péktanoncok körbefogták a kemencét. Íme a feleségem kenyere - most csinált először. Szerintem nagyon szép formás lett... és finom! Ma este is még abból ettem vacsorára. Miután kivették a kemencéből, vízzel kell megkenni, attól lesz igazán ropogós, kissé repedezett a héja. Arra mondják ilyenkor, hogy "beszél" a kenyér. 

1 kg 32 dkg lett
Remek kis összejövetel volt az idei is, különleges élményekkel gazdagodtunk. Ezúton is köszönjük a vendéglátást házigazdáinknak, valamint a biztonságunkat kitartóan felügyelő fakacsáknak!


A rövid gasztro kiruccanást követően a következő posztban már ismét barangolni fogunk...

18 megjegyzés:

  1. De szép lett a kisült kenyér! Én biztos nem próbálkoznék meg az elkészítésével, de a fogyasztásával igen :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen adnék egy szeletet, de a távolság...
      Már nincs sok belőle :)

      Törlés
  2. a lot of different pictures Miklós...... well done again.

    Wish you a nice day,

    Greetings, Joop

    VálaszTörlés
  3. a tüzes képek még mindig nagyon jók! De ezek közül legjobb a kis olasz szakács :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért is sikerültek ilyen jól mert folyamatosan felügyelte a munkafolyamatokat :D

      Törlés
  4. Ó, milyen ízletes bejegyzés! :))
    Igen tetszenek a fotók is, nem csak az illat, ami átjött! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gabi, valóban jól sikerültek - még ma is ettem belőle :)

      Törlés
  5. Very interesting shots my friend

    VálaszTörlés
  6. Nagy élmény lehetett annak aki készítette! A fotók kíválóak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Zsuzsa. A lányok nagyon készültek rá, a lelkesedésnek meg is lett az eredménye!

      Törlés
  7. Guszta kenyerek sültek. Gratula a pékeknek!

    VálaszTörlés
  8. Thank you for teaching the recipe, Miklós, I'll try ... :-)

    Saludos!!

    VálaszTörlés
  9. Inpressionate your photos. I like them
    very much. Amazing shots! hug

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks for your very kind comment tossan!
      Have a nice weekend, greetings!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.