Oldalak

2012. november 28., szerda

A tatai Öreg-tó

A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legrégebben létesült halastava. Az esti vadlúd behúzásra vártunk. Ezalatt a szervezett programok megtekintése mellett beiktattunk egy tó körüli sétát is. Ebben a posztban a séta alatt készült fotókból mutatnék meg néhányat és a tóról írnék pár mondatot.


Bár a város körbeveszi a tavat, a part egy részén ebből semmit nem látni. Megmaradt a vad természet hatása. Emellett a leglátványosabb a vízimadarak vonulása, mely október végétől március végéig tart. A madárvonulás egyik legfontosabb oka, hogy az évszakok változása miatt egy bizonyos területen táplálékhiány alakul ki. A madarak útra kelnek, hogy egy új, megfelelő területen vészeljék át ezt az időszakot. Hosszú évszázadok alatt számos vonulási útvonal alakult ki a Kárpát-medencében. Ezek egyike az Álter-ér völgye, melynek az egyik legnagyobb és legjelentősebb vízfelülete az Öreg-tó.


A tó vizét ősszel leengedik egyrészt azért, hogy a tavat letudják halászni, másrészt azért, hogy a téli fagyok alatt kialakult jégpáncél ne tegye tönkre a gátat és a vár falait.


A leengedett tómeder számos itt költő és északról érkező vízimadárnak nyújt biztonságos pihenő-, éjszakázó-, táplálkozó helyet. Az Öreg-tó elsősorban vadlúd pihenőhelyként vált világhírűvé. Sokan jönnek külföldről, hogy élőben láthassák az itt telelő vadludakat. A rendezvény alatt mi is sok külföldről érkezett madarászt láttunk.  


1989-ben felvették a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek, az úgynevezett Ramsari-területek listájára. Ezeken a fokozottan védett területeken tilos a vadászat és más módon sem lehet megzavarni a madarak nyugalmát. Legnagyobb létszámban nagy lilik, vetési lúd és nyári lúd figyelhető meg a tavon.



A rendezvény ideje alatt kordonokkal jelölték, hogy meddig lehet megközelíteni a vízimadarakat. Persze mindig voltak olyanok, akik úgy gondolták rájuk nem vonatkozik a korlátozás. A nemzeti park őrei őket azonnal kiparancsolták.



A tópart legnagyobb látványossága az Öreg-vár. A vár területéről egy vaskapun keresztül lehet átjutni a volt Esterházy-kastély parkjába.





8 megjegyzés:

  1. Nagyon jó, információkban gazdag összeállítás szép fotókkal illusztrálva. Kösz!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszett az írásod és a fotók is. Köszönöm az ismeretterjesztést is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök ha hasznosnak találtad és tetszett :)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.