Oldalak

2012. július 2., hétfő

A Martonyi kolostor 3.rész

Ja, csak ennyi? Ezért gyalogoljak én az erdőben? Na, neee... Bizonyára sokan legyintenek így a képek láttán. Aktuális célpontunk a Martonyi Háromhegyi Pálos kolostorrom volt.

Martonyi Háromhegyi Pálos kolostor


Valóban. Itt nincsenek cirádás kőminták, szobrok, freskók, egyéb érdekes kiegészítők. Itt maga az épület a látnivaló. Az egyhajós kolostor 1347-ben épült fel és a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelték fel. Az idő vasfoga meglátszik rajta, de még mindig áll. Sőt, ez a kolostor maradt meg a legjobb állapotban a Pálos rendi szerzetesek korából.

Romos-romos, de csaknem 700 éve itt áll
A Pálos rend 1309-ben kapta meg a pápai jóváhagyást a működésre. Ők azok a barátok akik fehér kámzsát viselnek. Kisebb-nagyobb szünetekkel ugyan, de a rend még ma is működik.


Anno a törökök, itt az erdő mélyén is megtalálták a kolostort. Feldúlták és akkor vált lakhatatlanná. Aztán csak pusztult tovább. Évszázadok teltek el, míg végül 1996-ban az Aggteleki Nemzeti Park tulajdonába került. A belső térben ekkorra már két hatalmas tölgyfa vert gyökeret. Képzeljétek el, az egyik állítólag több mint 140 éves monstrum volt. Hatalmas gyökérzete már a főfalak stabilitását veszélyeztette, ezért a kivágásuk mellett döntöttek. A gyökérmaradványok ma is láthatók, ott vannak.

Élt 140 évet
A csemete
A kolostorrom oromfalait stabilizálták és egy tetőszerkezetet is kapott.



A kilencvenes évek végén megkezdődtek a feltárások, mely során csaknem 400 kőfaragvány került a felszínre. Ezek sokat segítettek abban, hogy a rekonstrukció után eredeti állapotában láthassuk majd az épületet.


Egyszerű, román stílusú építészeti vonások. Keskeny, szűk, csúcsos ablaknyílások, minimális formai dísz az oszlopokon...




Pár sorban és képben, ennyit szerettem volna megmutatni az olvasóimnak. Remélem a korábban nagyot legyintők is kedvet kaptak az erdei sétához. Sietnünk kellett vissza a tisztásra mert a közeli hegytető mögött egy kiadós nyári zivatar előfutárai jelentek meg.


Szerencsére még időben visszaértünk a kocsihoz, sőt még a hegyről is sikerült leérnünk. Mikor kikanyarodtam a műútra akkor kezdett el szakadni az eső.

16 megjegyzés:

  1. Jó régi épület, kár, hogy nincs már túl jó állapotban. A képek szokás szerint kiválóak!
    Egy jó eső most nem ártana! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A 700 év valóban meglátszik rajta. Dolgoznak a megmentésén, de gondolom pénzforrás függő is.
      Ahogy elnézem az esőre egy pár napot még várnunk kell :)

      Törlés
  2. Fájó szívvel írom, hogy én már valószínűleg nem fogom meglátogatni ezt a műemléket, de hála neked, a szép fotókból és a jó leírásból megismerhettem. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Endre, soha nem mond, hogy soha! :) Örülök ha tetszett és örömmel mutattam meg.

      Törlés
  3. Very good compositions..... nice shots Miklös.

    greetings, Joop

    VálaszTörlés
  4. Remek sorozat! Jó a történet is hozzá, kár, hogy a több száz éves épületeket hagyjuk elveszni, előbb utóbb elhordják összedől és az unokáink tényleg nem fogják látni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gábor, reméljük ezt (is) sikerül azért majd megmenteni, látni ám a rekonstrukció nyomait! Cak a további szükséges pénzforrást kell megtalálnia a park vezetőségének a munkálatok folytatásához.

      Törlés
  5. Szerintem érdemes volt meglátogatni. Biztos lehetett érezni a történelmi levegőt. Azért azokat a tölgyfákat megnéztem volna. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy láthattam. Biztos gyönyörűek voltak, elég csak a gyökérzetre nézni...

      Törlés
  6. Vadregényes hely lehet, szerintem is érdemes volt felkeresni. Érdekes részleteket mutattál be nekünk a kolostorról.

    VálaszTörlés
  7. Interesting post Miklos, great shots !

    VálaszTörlés
  8. Mi is itt voltunk egy bringas csapattal. A kolostort feltelenul erdemes felkeresni jo volt latni h fodem kerult az epuletre es probaljak megmenteni, koszonjuk a bemutatast Miklos!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök ha tetszett a poszt. Gyönyörű arrafelé (is) a táj, élmény lehetett kerékpárral túrázni.

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.