Oldalak

2012. július 6., péntek

Váci hangulat 1.rész

Lassan két hete szokatlan hőség tombol Magyarországon. Egyre-másra dőlnek meg az évszázados meleg rekordok. Az elmúlt vasárnap azon tanakodtunk a családdal mit csináljunk aznap. Maradjunk itthon vagy menjünk el valahová. A meleg kint is, bent is elviselhetetlen, ezért végül úgy döntöttünk, hogy  elmegyünk egyet Vácra sétálni. Minden cél nélkül, csak barangolni a kis utcákban, kiülni a Duna partra. Nem bántuk meg, kellemes napot töltöttünk ott el és a folyó közelsége is egész jól enyhítette a hőséget. Természetesen vittem a gépet és készítettem néhány "hangulat' fotót. A következő posztokban ezekből fogok párat feltölteni.



Sétánkat a város főterén kezdtük. Az elmúlt években szépen felújították az egész teret. A fotón bal oldalt a Nagypréposti palota látható, melyben ma a Váci Egyházmegyei Gyűjtemény tekinthető meg. A jobb oldali épület a régi püspöki palota, mely ma a Siketnémák Országos Intézetének ad otthont. A tér központjában egy kút található, körülötte pedig homokkőből készült barokk szobrok állnak.





A tér összes korlátját, oszlopát fémgömbök díszítik, melyek a nyári napsütésben szinte vakítóan csillogtak.


A napon álló köztéri padok üresen árválkodtak. Elég volt fentről a hőség, senki nem kockáztatta meg, hogy alulról is leégjen.


Az árnyékban álló padokon ülve viszont megannyi finom részletben gyönyörködhet a látogató. Virágzó rózsakertek, nyírt sövény, kandeláberek, kovácsoltvas kapuk, kőfaragások.



A tér másik felében egy szökőkút lőtte magasba a hűsítő vízsugarait, felüdülést nyújtva számos kisgyereknek.


Mellette létrehoztak egy látványos csordogálót is, de ebben a melegben az nem működött - a víz helyett csak a kő hullámzott.


E poszt utolsó fotójaként egy érdekes képet mutatnék be. A háromszög alakú tér egyik csúcsában áll két régi "ház". Ami igazából már nem is az, hiszen lebontották, viszont nagyon okosan a frontfalakat meghagyták, hogy az üres telkek ne rontsák el a tér összképét.


A következő posztban már a környező kis utcákban fogjuk folytatni a sétánkat.

8 megjegyzés:

  1. Még sosem jártam itt, köszi a kalauzolást.
    Szép városnak tűnik, várom a folytatást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól látod Laci, valóban hangulatos kisváros.
      Ha lesz rá valamikor alkalmad, látogass el oda.

      Törlés
  2. Vác az egyik kedves városom. Már az első posztban szép fotókkal kezdted a bemutatását. Érdeklődéssel várom a folytatást is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt nem csodálom Endre :) Köszönöm szépen, hamarosan folytatom majd!

      Törlés
  3. Very nice post Miklós.....i like the second and last very much.

    thanks for your nice words on my blog.

    wish you a lovely weekend,

    Greetings, Joop

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks so much Joop! I will continue this serie soon.
      Have a nice week!
      Greetings, Miklos

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.