Oldalak

2011. október 3., hétfő

Vácrátóti Botanikus Kert 1.rész

A falvak és templomok után irány ismét a természet! Alig 50 kilométerre található tőlünk a Vácrátóti Botanikus Kert. Időközönként meglátogatjuk, de most valahogy nagyon rég voltunk ott. Számolgattuk, hogy már mindkét leányzó megszületett amikor utoljára ott jártunk, de a kisebbik már nem tudott rá visszaemlékezni. Most pedig már gimnazista. Szóval rég volt, ezért elindultunk. Érkezésünk után alig hagytuk el a kert bejáratát máris hihetetlen színkavalkáddal fogadott minket a virágos park.



A kis sétautakat kétoldalt kandeláberek szegélyezik. Biztos szép és kellemes lehetne itt egy esti séta. Sajnos ezt nem lehet kipróbálni, hiszen a kert már korábban bezár.


Pár mondat a kert történetéről. Ez a botanikus kert rendelkezik jelenleg hazánk leggazdagabb élőnövény gyűjteményével. 27 hektáron több mint 12 ezer növényfajt tekinthetünk meg. Természetesen ez nem mindig volt így. Az első írásos emlék még 1827-ből maradt ránk az akkor még átlagosnak mondható angolkertről. A döntő fordulat 1871-ben történt amikor az egész birtok Vigyázó Sándor tulajdonába került. Az Ő ideje alatt indult a kert virágzásnak. A kerten átfolyik a Sződ-Rákos patak amely segítségével csodálatossá varázsolták ezt a területet. Van itt összefüggő tórendszer, kis szigetek, vízesések, gótikus műrom, vízimalom és még sorolhatnám. Sokan tettek sokat a kert fejlődéséért, de egy nevet meg kell külön említenünk, mégpedig Ujvárosi Miklós professzor úrét. Az Ő nevéhez fűződik a modernkori botanikus kert fejlesztése. Nagyon fontos, hogy a fejlesztések alatt is végig szem előtt tartotta azt, hogy a kert megtartsa régi különleges hangulatát.

A volt udvarház.
Most a Kutatóintézet központi épülete.
Természetesen lehetetlen bemutatni fotókon a teljes kertet, ezért a szokásos pillanatképeimből válogatok majd a következő posztokban. Rögtön először lássuk a nagy kedvenceimet.

Mocsárciprus légzőgyökerei
Ezeket mindig megnézem ha itt járok. Nagyon mókásak, olyanok mint megannyi kis törpe. A magas fák lombjai között átszökött egy-egy kósza napsugár. A kihelyezett leírások alapján ezeket nem törpének, hanem ciprus babáknak is hívják.

Ciprus babák
Az erős fények igazán változatossá tették az ösvényeket szegélyező fákat. Bár ez nem a legkedvezőbb a fotós számára.


A tórendszer kialakításakor kitermelt földdel a környező kis dombokat tették még változatosabbá. Így jöttek létre az ilyen kis emelkedős sétautak.


A megfáradt sétálókat sűrűn kihelyezett padok várják egy kis pihentető üldögélésre. Íme egy a sok közül - kicsit más nézőpontból fotózva.


Az árnyas fák alatti ligetekben tömegesen figyelhettük meg a kontyvirág termését. 

A kontyvirág termése

A korábban elhagyatott vízimalom kereke most lett felújítva és ismét járt! A tetőt egy régi faragott motívum díszíti.

 
A másik kihagyhatatlan érdekesség számomra a bordás lonc. Emlékszem mikor először láttam, egyből a mesebeli hétfejű sárkány jutott eszembe még felnőtt fejjel is. Vajon miért ... ?

Bordás lonc - "a hétfejű sárkány"

A következő posztban folytatjuk a megkezdett sétát a kertben.


18 megjegyzés:

  1. Megint egy nagyszerű, érdekes és hálás téma igényesen feldolgozva! Szerencsére itt már én is sokszor jártam. Érdeklődéssel várom a folytatást.

    VálaszTörlés
  2. Dejó! Már nagyon régen jártam erre én is.

    VálaszTörlés
  3. remek képek és igazán jól sikerült írás ;-)

    VálaszTörlés
  4. Jó kis hely ez! :)
    A képes ismertetődet akár prospektusként is ki lehetne adni!

    VálaszTörlés
  5. Egyszer régen jártam már itt a gyerekekkel, de most képeid alapján kedvet csináltál egy újabb látogatásra az unokákkal!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen Endre, igyekszem folytatni majd (ahogy az időm engedi).

    VálaszTörlés
  7. Csak rajta Pingu :) nincs is messze. Ősszel biztos nagyon szép lesz bár nem hiszem, hogy lesz időm megnézni (sajnos).

    VálaszTörlés
  8. Köszi Joco, örülök hogy tetszett!

    VálaszTörlés
  9. Az bizony Laci!! Korábban mindig csak tavasszal meg nyáron voltunk itt. Biztos szép lehet ősszel és télen is. Na majd egyszer....

    VálaszTörlés
  10. Ennek szívből örülök Jenő. Hamarosan jönnek majd az újabb fotók is :)

    VálaszTörlés
  11. Gyönyörű hely ez és az írás is remek !

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm Csaba, örülök ha tetszik!

    VálaszTörlés
  13. Szia Miklós, én is nagyon régen jártam ott, és jó volt most felidézni azt a régi látogatást a képeid segítségével. A központi épület előtt/ mellett régebben lenyűgöző mennyiségű, óriásira nőtt páfrányra emlékszem. Talán most is ott vannak még... kíváncsian várom a beszámoló folytatását, olyan jó, hogy ti felkerekedtetek, mi lusták anélkül kapunk hírt, hogy a lábunkat kitennénk! :D

    VálaszTörlés
  14. Kedves Gabi, köszönöm örülök ha tetszik és régi emlékek jutnak az eszedbe. Lehetetlen bemutatni (csak) fotókon a kert megannyi növényét, szépségét ezért én javaslom azt a kis kirándulást! :) Jó éjt!

    VálaszTörlés
  15. Csak nézelődök, szemem legeltetem... Kellemes séta.
    Várom a folytatást! :))

    VálaszTörlés
  16. Tessék csak tessék :)
    A folytatás is jön hamarosan! Köszi Gabi!

    VálaszTörlés
  17. Gratulálok a blogodhoz.Tetszik. Vácrátót az unokáim nagy játszótere ilyenkor ősszel is, de minden évszakban. Olyan közel laknak, hogy csak úgy átsétálnak erre a gyönyörű helyre. Én is voltam sokszor, megunhatatlan.

    VálaszTörlés
  18. Kedves idamama, köszönöm szépen a látogatást és örülök ha tetszett. Az unokáid nagyon szerencsések, nem mindenkinek lehet ám ilyen fantasztikusan szép és nagy játszótere :)
    Örömmel veszem a látogatásodat, hozzászólásodat a jövőben is! Üdv Miklós

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.