Oldalak

2011. július 15., péntek

Art on Lake

Idén kerékpáros kiruccanásaink célja mindig a természet volt, pár héttel ezelőtt azonban úgy gondoltuk a feleségemmel, hogy elkerekezünk a Városligetbe. Szerencsés helyen lakunk hiszen az első pár száz méter után már kiépített és a forgalomtól elkülönített kerékpárúton tekerhetünk. A táv sem vészes alig hat és fél kilométer. Miután megkerültük a Hősök terét, régen látott fantasztikus kép tárult elénk. A korábban elhanyagolt csónakázó tó felújítva, vízzel feltöltve pompázott. A vízben furcsa szobrok álltak és köztük elég sok csónakot láttunk, abban evezgettek a "tárlatlátogatók".   

előtérben - Erik BINDER: Várakozás
háttérben - Mimmo ROSELLI: Lehorgonyozva
A látvány igazán örömmel töltött el bennünket, hiszen már az idejét sem tudjuk mikor láttuk ilyen szépnek ezt a fontos turisztikai célpontot. Ott helyben elhatároztam, hogy utánanézek a dolgoknak, és visszatérek - de már fényképezőgéppel a nyakamban! Az elhatározást tett követte és ebben a posztban erről az ideiglenes kiállításról írnék pár sort illetve mutatnék pár fotót (a teljesség igénye nélkül). Az említett furcsa szobrok és installációk az "Art on Lake" ideiglenes szabadtéri tárlat részei. Itt külföldi és magyar kortárs művészek mutathatják be alkotásaikat. Úgy olvastam a neten, hogy az Európai Unió 17 országából érkeztek ide alkotások (számszerint 25), és ezek egy része kimondottan a Városligeti-tóra készült. Maga a kiállítás a Szépművészeti Múzeumhoz tartozik. 
Az első képen látható alkotásokból az elsőt egy szlovák művész készítette. Utcabútor együttesével a budapesti hangulatot szerette volna érzékeltetni. ROSELLI-t a "vonalak szobrászának" is hívják. Installációjában három kifeszített kötéllel köti össze a tornyot a víztükörrel.

Erik Binder: Várakozás
A "legproblematikusabb" szobor. Ennek a szállítása és rögzítése okozta a legnagyobb fejtörést a szervezők számára. A betűkből összeállított, rozsdamentes szobor ugyanis egy négy tonnás kövön áll.

előtérben - Jaume PLENSA: Lélek XII
háttérben - Daniel KNORR: Hóember
A parton egy fotósorozat mutatja be - lépésről-lépésre - hogyan készült el a kiállítás. Itt láthatjuk, hogy Daniel KNORR: Hóember szobrát, helyben építették meg folyami kavicsokból.

Daniel KNORR: Hóember
A finn művész vízből kiemelkedő házával a környezeti hatásokra próbálja felhívni a figyelmet. Ha nem vesszük észre a hatásokat akkor a világunk lassan elsüllyed.

Tea MAKIPAA: Atlantisz

Josef BERNHARDT: Madarakra várva

KICSINY Balázs:
A késleltetett útrakelés, siettetett hazatérés
A következő alkotásba több tucat ledet építettek, ami sötétben trükkösen világítja meg az íveket.

KELEMEN Zénó: Gömbölyített hurok

Anne & Patrick POIRIER:
Kis (Be)Rendezés A Tavon

Susana SOLANO: Cím Nélkül
A tárlat és a felújított tó sikerét jól mutatja, hogy minden korosztály képviselteti magát.


A Műjégpálya épületének a felújítása még folyamatban van, de az új tetőszerkezet már messziről ragyogott a lemenő Nap fényében.


Gondolom a modern szobrok megosztják a közvéleményt, de én ennek ellenére javaslok egy kirándulást ide, hiszen a tó rég nem látott pompájában látható és lehet csónakázni is! A kiállítás szeptember 4-ig látogatható.  

6 megjegyzés:

  1. Kedvet csináltál egy tavi tárlatlátogatáshoz. Kösz!

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon érdekes! Ha Pestre megyek feltétlen megnézem! Kösz, hogy ilyesmire felhívod a figyelmet! Jó hétvégét!

    VálaszTörlés
  3. Örülök Endre! Jó tanácsként: Mi hétvégén kerekeztünk ki akkor meglehetősen nagy volt a tömeg. Tudod hétvége, jó idő mindenki megindul :)
    Viszont fotózni csütörtök késő délután mentem vissza akkor sokkal jobb volt.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm! Örülök, hiszen pont ez az egyik célom a blog vezetésével :) Kellemes hétvégét kívánok Neked is!

    VálaszTörlés
  5. Mint mindig most is nagyon érdekes volt a bejegyzésed és nekem is kedvet csináltál ahhoz, hogy megnézzem!!!! Remélem még rengeteg érdekes bejegyzést olvashatok tőled!!! További jó munkát a blogodhoz!!!!!!! ;) :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen és örülök, hogy tetszett :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.