Oldalak

2012. október 7., vasárnap

Európai Madármegfigyelő Napok

Végre! Több mint egy éve nem tudtam részt venni az MME Budapesti Helyi csoportja által szervezett programokon az iskola miatt. Rendre ütköztek a szombati programok az órarendemmel. Ezen a szombaton viszont úgy adódott, hogy délelőtt, bő két órát a csoporttal tölthettem. 2012. október 6-7. az Európai Madármegfigyelő Napok és a csoport a Naplás-tavon tartotta rendezvényét, madárgyűrűzéssel egybekötve. A tavat a 70-es években alakították ki árvízvédelmi céllal, jelenleg horgásztóként üzemel.

Naplás-tó térképe
1977-ben lett védett terület. Tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető a terület és kevés idő is állt a rendelkezésemre, ezért autóval érkeztem. A műút mentén már mindkét oldalon hosszú sorokban parkoltak az autók. A csoport a bázisát a tó aszfaltozott gátján állította fel, már messziről látszott, hogy sok az érdeklődő, köztük sok-sok kisgyerek. Érkezésünkkor éppen Orbán Zoltán tartott rövid ismertetőt a madarakról, valamint összeszámolták a résztvevőket. Ha jól hallottam akkor már 140-en voltunk! Jókor érkeztünk, mert pár perc múlva indulhattunk is hálóellenőrzésre. 

Széncinege
A függönyháló, egy nagyon finom szövésű anyag, melyet repülés közben nem vesznek észre a kismadarak. Nekirepülnek és egy erre kiképzett zsebbe pottyannak. Innen könnyűszerrel kiszedhetik őket és gyűrűzés után már szárnyalhatnak is tovább. A kép ne rémisszen el senkit, hiszen nem történik bajuk a kis szárnyasoknak.

Őszapó (dél-európai alfaj) 
Az egyik kihelyezett hálóban gazdag volt a fogás. Széncinegék és őszapók várták a segítő kezeket. A másik háló viszont üresen állt. A közelben dolgozott egy másik gyűrűző, aki kisegítette a csoportot két barátposzátával valamint egy széncinegével.

Barátposzáta (hím)
Barátposzáta (nőstény)



Kékcinege
Az erdő melletti földúton aztán visszaindult a csoport a bázisra, ahol megkezdődött a gyűrűzés, állapotfelmérés, az adatok rögzítése majd szabadon engedtük a madárkákat. A gyűrűzés nagyon fontos, hiszen azzal tudják azonosítani az ismét befogott madarakat, egy központi adatbázisból és ezzel sok hasznos adatra tehetünk szert a vonulásukkal kapcsolatban. Orbán Zoltán a szokásos vidám kísérőszöveggel nagyon sok hasznos információt adott át nekünk. A gyerekek többsége is kíváncsian hallgatta.

Orbán Zoltán
Megtudtuk mi alapján különböztethető meg az őszapók dél-európai és északi faja. Ez utóbbi feje és test alja tiszta fehér. Szerencsénk volt, ilyen is berepült a hálóba.

Őszapó (északi alfaj)
Falkában élnek, akár 30-40 példány is lehet egy csapatban. A nyári meleg ellenére egész jól tűrték a tömeget, igaz a gyűrűzők nagyon figyeltek rájuk. Forgatták, nehogy túlmelegedjenek és a lehető legrövidebb idő alatt szabadjára engedték.

Csíz! - Nem, nem csak őszapó portré készül
A kis zsákokból egymás után kerültek elő a kis énekesek.

Csilpcsalpfüzike

Csilpcsalpfüzike

Széncinege

Csíz

Csíz
A csíz kifejlett példánya 8 gramm, apró magvakkal táplálkozik.

Erdei pinty
Erdei pinty
Zoltán mutatott a nézőknek gyűrűket is. Ezek nagy testű madarakra használatosak. Íme, így néznek ki.

Gyűrűk nagymadarakra
Megtudtuk, hogy annak aki gyűrűzni szeretne egy nagyon komoly vizsgát kell letenni. 120 madárfajt kell tökéletesen meghatározni - és itt néha két faj között csak nüansznyi különbségekről beszélünk! Talán ezért sincsenek túl sokan az országban. 250 aktív gyűrűző van, összesen pedig 300-350 fő. Aztán egy szép pillanat következett. Az őszapók csapatokban élnek, erre fokozottan figyeltek most is. A befogott madarakat egyszerre engedték szabadon.

Visszaszámlálás

Hussss!
A madarak hangos csicsergéssel felröppentek a felettünk lévő falombra. Bevárták egymást és amikor ismét együtt volt a csapat tovaröppentek. A szervezők lassan készülődni kezdtek a következő hálóellenőrzéshez. Sajnos, hamar elröppent ez a két óra. Nekem indulni kellett, de nagyon jó volt ismét a csoporttal lenni. Remélem később sikerült még újabb fajokat is befogni és megmutatni a résztvevőknek.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes esemény volt, aranyosak ezek a kis madárkák! Remek képes beszámolót készítettél, gratulálok Miklós!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszett a képes beszámoló! Igazi, kedvemre való téma! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gabi, hamarosan válaszolok a leveledre is :)

      Törlés
  3. Lovely little birds.....good photo's Miklós.

    Wish you a nice sunday.

    Joop

    VálaszTörlés
  4. Egyszer én is szívesen részt vennék egy ilyen eseményen. Arra lennék kíváncsi, hogy milyen érzés kézben tartani egy ilyen kis élőlényt, amely normális esetben teljesen elérhetetlen egy ember számára és olyan különleges képességei vannak mint a repülés. Nem tudom, hogy a mi vídékünkön van-e ilyen biológusi tevékenység, de én itt még sosem láttam felgyűrűzött vadon élő madarat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van egy nagy közös európai adatnyilvántartás a meggyűrűzött madarakról. Az itt meggyűrűzött madarak adatait is 24 órán belül rögzíteni kellett. Nagyon érdekes információkról, megfigyelésekről hallhattunk Zoltántól. Talán Nálatok is van egy csoport aki hasonló tevékenységet végez. A kismadarak? Szuper pillanat.
      Itt most sokan voltunk, meleg volt ezért nem adták kézbe, de egy-két ember (főleg gyerekek) megsimogathatták őket és a szervezők mindenki füléhez odatartották, hogy hallhassuk hogyan "dorombolnak" ezek a csöppségek :)

      Törlés
  5. Elhiszem, hogy jól érezted magad ezen a rendezvényen, amelyről szépen tudósítottál.

    VálaszTörlés
  6. The photo invites me to seize the day
    A masterful moment!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Many thanks tossan! I'm happy with your very kind comment!
      Have a great day.

      Törlés
  7. Jajj, az őszapók! A legutóbbi tél óta a kedvenceim. Mindkét alfaj meglátogatta az erkélyemet, még videót is készítettem róluk. Igazi plüssfigurák. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig is szerettem őket, olyan kis kedves szárnyasok. A mi erkélyünkön még nem láttam, de a Népszigeten többször láttam kis csapatokat.

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.