Oldalak

2012. szeptember 21., péntek

Ars Sacra Fesztivál

Breaking News!
Megszakítom a Füvészkertet bemutató sorozatomat mert most hallottam egy hírt, amit szeretnék gyorsan megosztani az érdeklődőkkel. Tavaly volt 125 éves az Újpesti Zsinagóga. Akkor megnyitotta kapuit a hétköznapi látogatók előtt és egy igazán ritkán látható templombelsőt volt alkalmam megnézni, megismerni. Az akkor írt két részes posztot és fotókat itt és itt újra megnézhetitek. Akkor úgy láttam a hozzászólásokból, hogy sokatokat érdekelne a zsinagóga belső, mely az év nagy részében sajnos zárva van.


Mint tudjátok ezen a héten van a Templomok éjszakája és a Szakrális Művészetek Hete - egészen pontosan szeptember 15-23 között. E programsorozat keretében - most vasárnap - a Zsinagóga ismét megnyitja kapuit. Szeptember 23-án vasárnap 9-17 óra között bárki megnézheti a templomot vezetéssel, délután 16 órakor pedig Urbán Péter ad majd orgonahangversenyt.


A zsidó vallásban másképpen történik az időszámítás mint nálunk. Szeptember 16-án köszöntött be az 5773. zsidó újév - a Ros Hásáná. Ebből az alkalomból a hitük szerint százszor kell megfújni a sófárt (hagyományos zsidó kosszarvkürt). A programkiírás szerint most ezt is kipróbálhatják majd a gyerekek.


Remélem még időben tudtam szólni. Aki elmegy biztos, hogy egy érdekes élménnyel lesz gazdagabb!

14 megjegyzés:

  1. Miklós je hebt er prachtige opnames van weten te maken......uitstekend gedaan.

    Groet, Joop

    VálaszTörlés
  2. Interesante festival de arte sacro.. Bonitas imágenes.. Un saludo

    VálaszTörlés
  3. Like a trophy on the roof ! Interesting !

    VálaszTörlés
  4. Nagyon érdekes mindaz amit leírtál! Ez a százszor megfújni a kürtöt teljesen új dolog számomra... Tudom, hogy el fogsz menni és szép képeket hozol nekünk :) Várom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gabi,
      Köszönöm a hozzászólást, legnagyobb sajnálatomra más, már korábban megtervezett elfoglaltsága lesz a családnak. A fenti két linken azért megnézheted a zsinagógát :)
      Kellemes hétvégét!




      Törlés
  5. Köszi az infót, szerintem el fogok látogatni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Érdeklődve várom majd a fotóidat a Te látásmódodban.

      Törlés
  6. Érdekes épület! Itt is van zsinagóga, de belül még nem láttam.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.