Oldalak

2012. január 7., szombat

Mesél az erdő 2.rész

Palotai-sziget. Közvetlenül a Népsziget mellett, a Duna árterén fekszik. Innen folytatom fotósétám képanyagának bemutatását. Ha időm engedi sokszor kilátogatok ide. Alig negyedóra sétával a városból egy "vad" ártéri erdőbe juthatok el - kell ennél több? 



A lassan nyugvó Nap változatlanul csodálatos fény-árnyék hatásokat produkált az erdőben és a vízfelületen. A sziget nagyon alacsony fekvésű így már a kisebb árvizek is mélyen behatolnak a belsejébe. Nagy árvíz esetén...nos, akkor csak a vízben álló magas ártéri fák lombkoronájából tudhatjuk, hogy a felszín alatt egy ártéri sziget lapul. Folyamatosan a sziget szót használom, pedig valójában már csak félsziget, hiszen az északi részen korábban egy földnyelvvel a szárazföldhöz kapcsolták. Nézzétek el nekem, de jobban tetszik a sziget szó. 
Mesél az erdő. Jó kis hely, de akár sokkal jobb is lehetne. Sajnos kevesen tudják, hogy ez bizony egy természetvédelmi terület.

Palotai-sziget
Természetvédelmi terület!
Kevés - mindössze két tábla jelzi a területet. Most, hogy kopaszak a fák és a bokrok jól látszanak, de ha jön a jó idő és a kirándulók, a lombok megint eltakarják majd őket. Sajnos elég sok helyen van szemét. Részben a "kirándulók" hagyják ott, részben az árvizek hozzák magukkal, aztán megragadnak az ártérben. Pedig milyen jó lenne ha mindenki jobban vigyázna ezekre a zöldterületekre és a kirándulása végeztével elvinné magával a szemetet. Persze láthatunk itt egyebet is.

Drótháló
Nem tudom észrevettétek-e, de az előző poszt egyik fotóján (a holtág partján) egy traktorgumi látható. Nem retusáltam ki, hiszen ez a valóság, nem vizuális idillre törekszem. A holtág sem a régi már. Emlékszem, anno a lányaimmal először itt lestünk meg egy bokor mögül a szürke gémeket. Kidőlt fatörzseken pihentek meg. A holtágban sok hal volt, jól megfértek a horgászokkal. Esténként pedig békazenekaroktól zengett az part. Senki földje volt, ezért szép lassan elmocsarasodott, végül kiszáradt. Aztán egyszer - jó pár éve - szépen kikotorták, a szemét eltűnt a partról. Ismét láttam szürke gémeket kis csoportban (!), a partszélen pedig kisebb nádas alakult ki. Örültem, mindenki örült. Megint eltelt pár év és valakik ismét őrült kotrásba kezdtek. Valahol kitalálták, hogy itt bizony yacht kikötő kell, hogy épüljön. Ment a munka, zúgtak a munkagépek, feltúrták a tájat. Jött a válság és hatalmas sebeket hagyva a tájon, eltűntek a befektetők. Végleg vagy időlegesen? Nem tudom.

Holtág?

Most a népszigeti oldal így néz ki, a Palota-sziget ezen oldala pedig "vad" képet mutat. A történetnek sajnos még mindig nincs vége. Említettem a földnyelvet. A kotrásból származó földet is az északi bejáratnál halmozták fel, de úgy látszik valakik építési sittet vegyítettek bele. Kicsi a rakás, nagyobbat kíván alapon ezt elbírja - nem igaz? Már több méter magas földhalmok magaslanak itt.
Mindezek ellenére szeretem! Ha van kedvetek és visszanéztek a tavaly júniusi archív mappába, akkor sok posztban láthattok itt készült fotókat (salátaboglárka mező, kerek repkény, taplógomba). Nyáron, ha letérünk a mindenki által használt, parti ösvényekről és mélyebbre merészkedünk az erdőben, akkor igazán varázslatos ártéri tisztásokat láthatunk.
Persze most is gyönyörű színekben "égett" az erdő és a part.






A következő posztban fogom befejezni ezt a képriport sorozatot.

24 megjegyzés:

  1. Têm uns belos tons dourados todas elas

    VálaszTörlés
  2. Loved the colors of all the photos in this sequence as well as those with the reflex on the water :)

    VálaszTörlés
  3. Jest mi bardzo miło, że mnie gdzieś tam zostałam znaleziona.Dziękuję za miły komentarz. Zdjęcia z Twojego postu są bardzo ładne, bo i miejsce, które pokazujesz jest ładne. Przykre jest zanieczyszczanie tego miejsca. Pozdrawiam.

    Nagyon örülök, hogy én találtam voltam valahol. Köszönjük a szép megjegyzést. Képek a hozzászólás nagyon szép, mert az a hely, amit mutatnak szép. Szomorú az a szennyezés a hely. Tisztelettel.

    VálaszTörlés
  4. Kár, hogy mindent tönkre tesznek, beszemetelnek egyesek. Pedig szép lenne ez a terület. Remek riport!

    VálaszTörlés
  5. A legjobb környezetvédő az emberevő cápa! Tudtátok? Na így.
    Nagyon szép képek! Bár nem is merem a vidéket, de lelki szemeimmel benépesítettem madarakkal, állatokkal :) és emberevő cápával :D

    VálaszTörlés
  6. nagy állat az ember :(
    jó kis képek

    VálaszTörlés
  7. Elszomorít, hogy egy természetvédelmi területnek ez lehet a sorsa manapság. Szép képek.

    VálaszTörlés
  8. Wonderful images to see..
    I have just had a lovely browse around your blog.

    VálaszTörlés
  9. Dziękujemy za komentarz rodzaju Giga!

    VálaszTörlés
  10. Szép ez így is nagyon. Különösen tavasszal és nyáron - a kis ligetek. Sajnos ez a mentalitás országosan megfigyelhető, de bizakodjunk hogy egyszer változni fog. Talán rájönnek egyszer azok is akik ott hagyják a szemetet, hogy tiszta területre jobb visszajönni.

    VálaszTörlés
  11. Ezt még nem hallottam Gabi, jót nevettem. Remélem azért szelektíven védi a környezetet!! :D Madár rengeted van, emlős állattal itt még nem találkoztam. Örülök ha tetszettek a képek. Lesz még egy sorozat :)

    VálaszTörlés
  12. Tisztelet a kivételnek!!! Köszi Jocó!

    VálaszTörlés
  13. Sajnos ez van Endre. Köszönöm a látogatást!

    VálaszTörlés
  14. Hi Andrew,
    Welcome on my blog and thanks for kind comment!
    Greetings Miklos

    VálaszTörlés
  15. Szia Miklós, tényleg szép még így is. Amit leírtál, az egybecseng azzal, amit én érzek, ha kimegyek itt felénk a Duna partra. A legutóbbi séták alkalmával olyan lehangoló látványban volt részünk, hogy inkább már nem járunk ki. (szintén kotrás, ipari tevékenység,szemét) Én mindig hazaviszem a szemetet, ha nem tudom kidobni, és annyira szívfájdító, hogy valaki meg kiviszi direkt a zöldbe... :(

    VálaszTörlés
  16. Sajnálattal hallom és nem értem. A Duna és környezete sok szempontból hasznos és szép. Ezt mindenkinek meg kellene értenie és vigyázni rá. A szemetelést sem értem. Hiszen az elemózsiát egyszer kiviszi a hátizsákjában, fogyaszt belőle és hátramarad az üres - már nem nehéz - csomagolás. Csak annyit kellene tenni, hogy visszarakják a hátizsákba és otthon kidobja. Köszönöm Gabi

    VálaszTörlés
  17. Bajor Zoltán: "Budapest természeti kalauza" című szép könyve alapján már én is beterveztem ennek a területnek a bejárását, és képeid, soraid megerősítettek ebben. Sajnos a minap én is hasonló viszonyokat találtam a Tétényi-fennsík Természetvédelmi területen, szemét, sitt, sőt állati csonthalmok tekintetében!
    Honnan lehet legjobban megközelíteni a Palotai szigetet?

    VálaszTörlés
  18. Két irányból is megközelíthető. Az egyik lehetőség a Zsilip utca felől rögtön az északi részhez (a földhalmokhoz) érsz és azokat leküzdve :) juthatsz be a szigetre. A másik lehetőség, Újpest metrómegállótól irány az Északi összekötőhíd. Áthaladsz az egyik holtág felett és még a nagy Duna előtti lépcsőlejárónál elhagyod azt. Innen a szigetet látod már, csak a kis földutat kell követned az említett földhalmokig. Nem lehet eltéveszteni.
    Kellemes kirándulást!
    A Tétényi-fennsíkról írt soraid elszomorítanak. Miért van ez mindenhol így? Nem értem... :(

    VálaszTörlés
  19. It is always a pleasure to visit the forest.

    There are pots of gold to be claimed.

    VálaszTörlés
  20. Dear Miklos
    Very interesting story and pictures! We are waiting for the second part!!
    Many greetings
    Yvonne & Raphael

    VálaszTörlés
  21. Dear Yvonne and Raphael,
    Thanks so much for your kind visiting and comment. I'll try to finish it even this weekend.
    Have a nice evening to all of you!
    Kind regards
    Miklos

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.