Oldalak

2012. augusztus 20., hétfő

Vízesések völgye

Aki a Szalajka-völgyre tippelt, nyert! Kérem fáradjon a pénztárhoz, hogy felvehesse a nyereményét. Viccet félretéve, lassan egy éve tologatom már ezt a posztot és a képeket. 

Fátyol-vízesés
(Szilvásvárad, Szalajka-völgy - Magyarország)
Hallom a híradásokból, hogy Heves megye e részén most olyan szárazság van, hogy még a Fátyol-vízesés is elapadt. Gondoltam, akkor most előveszem ezeket a képeket és bízzunk benne, hogy az őszi csapadék majd újratölti a forrásokat. Nagyon kedveljük ezt a helyet, egy-kétévente ellátogatunk ide. Sajnos tavaly sok kellemetlen benyomás ért minket ezért idén már ki is hagytuk. Tavaly miután megérkeztünk behajtottunk a szokásos fizető parkolóba és szerettünk volna a lovarda mellett leparkolni - úgy mint ahogy azt tettük a korábbi években is. Itt ért az első meglepetés, a kis híd zárva volt. Próbáltunk a maradék területen helyet találni. Aki járt már itt tudja nem egyszerű dolog, de végül megoldódott. A hatalmas gesztenyefák idejekorán megszabadultak száraz, vöröslő leveleiktől, melyek hatalmas kupacokban a maradék parkolóhelyek számát ritkították. Beparkoltam és kezdődött a takarítás, azaz kissé odébb kotortam a kupacot a motortér alól. Azt hiszem nem jó ómen egy nagy adag száraz, porló falevélhalom egy felforrósodott motor alatt a nyári hőségben. A legjobb az lett volna, ha az illetékesek az elszállításról folyamatosan gondoskodnak. Elindultunk a kisvasúthoz, hogy felmenjünk a Fátyol-vízeséshez és onnan ereszkedjünk le gyalogosan a kis ösvényeken. Korábban itt csak jó kis éttermek és kis kézművesboltok voltak. Mostanra mindenféle egyéb vállalkozások nőttek ki a földből. Megértem én, hogy meg kell élni, csak nekem már kicsit sok ebbe a miliőbe. Ahogy bandukolunk a vasúthoz egyszerre bebetonozott oszlopokra lettem figyelmes az úton keresztbe - itt korábban sorompó volt és itt lehetett le, akarom mondani felkanyarodni a Millenniumi kilátóhoz. Hogy is lesz ez most? Innen 4 km, ami nekünk meg sem kottyan, de a mamám is jött velünk és 70 évesen az a táv a meredek hegyoldalon már tényleg meredek lenne. Érdeklődtem, tessék mondani, korábban itt lehetett elindulni, most hol lehet. Jött is a válasz. Most már két parkoló van (gondolom valahol érdekeltségek ütköztek), tessék innen majd kihajtani, behajtani a másik parkolóba (ott is megvenni a borsos parkolójegyet) és onnan máris szabad az út a kilátó felé. Az biztos, de nem nekem! Szabad még egy kérdést feltennem? Erről miért nem láttam behajtáskor valami forgalmi rend változás táblát? Erre nem kaptam választ. Ismételten leírnám, ez még 2011 nyarán történt és lehetséges, hogy idén már rendeződött a helyzet. Mindenesetre figyeljetek erre. A kisvasúton újabb élmény.

Szalajka-völgy kisvasút
(A fotón már nem az említett csapat látható!) 

Talán emlékeztek, hogy tavaly a szokásosnál is több darázs üzemelt a levegőben, rengeteg hírt lehetett hallani a híradásokban darázstámadásokról. Nos, felpattantunk a kisvasútra és sikerült megnyernünk egy magasan kvalifikált, csapatépítő tréningen lévő ifjú titán csapatot. Éppen arról beszéltek, hogy előző este az egyik társukat szintén darázs támadta meg. Allergiás rohammal mentő vitte kórházba! Ja, a fiatalokkal szintén megnyertünk négy darazsat akik kitartóan ott köröztek a fejünk felett, mert az egyik hölgyike körtét majszolt. Meg is jegyezte, hogy jaj, már megint a  darazsak... Éppen szólni akartunk, hogy talán körtementesítést kellene a szerelvényen végrehajtani, de az egyik férfi kollégája megelőzött minket. Ja, ezért jönnek? És nemes egyszerűséggel nagy ívben kidobta a maradék körtét, közben ecsetelve, hogy majd ez is humusz lesz idővel. És láss csodát, a darazsak, mint egy jól összeszokott vadászraj célpont híján azonnal elrepült. Az élmények sorának még nem volt vége! Ugye, a Bükki Nemzeti Park területén járunk és sokakkal egyetemben azért jövünk ide, hogy friss levegőn, a csendben egy jó nagyot kiránduljunk. Ez sem jött össze. Olyan furgon forgalom volt a gyalogösvényen, hogy csak na! Nem győztünk félreállni és utána hosszú percekig a kipufogógázt szívhattuk be. Én nem tudom, hogy mitől volt itt ekkora forgalom. Korábbi években is elment 2-3 kocsi... belefért, de most... furgon hegyek plusz egy IFA. Erre is vannak éttermek. Ha esetleg árut töltöttek fel, akkor talán jobb lenne kora reggel vagy este egy órát  erre biztosítani és aztán szilencium! Egy szó mint száz ezt a részét nagyon nem élveztem, pedig a Szalajka-völgy még mindig csodálatos - lenne, ha hagynák! A hosszúra nyúlt előszó után jöjjön néhány fotó teljesség igénye nélkül.

Fátyol-vízesés
(Szilvásvárad, Szalajka-völgy - Magyarország)

Fátyol-vízesés. Bátran írhatom, hogy hazánk egyik legszebb természeti szépsége! A Szalajka patakot karsztforrások táplálják (Szalajka-forrás és Szikla-forrás), így jöhetett létre ez a 17 méter hosszú mésztufagát, ahol 18 teraszon zúdul alább a vízfolyam. A meder mellett láthatjuk micsoda energia rejlik a sodrásban. A part menti fák gyökérzete sokszor már a felszínen tekereg ide-oda.


A patak melletti ösvényen ereszkedve számos kis vízesést, csobogót láthatunk.





Helyenként aztán nyugodt vízfelületű tóvá csendesül a rohanó patak, hogy aztán a pihenő után újult erővel robogjon tova. E tavak kristálytiszta hideg vízében rengeteg pisztráng él.


Nagyjából félúton egy szépen faragott katonaszobor állja utunkat. Ez a "Kárpártok Őre" emlékmű.

Horváth Béres János - Kárpátok Őre

Az emlékmű 2002-ben lett felavatva. Horváth Béres János faragta tölgyfából. Az ösvényen továbbhaladva lettem figyelmes erre a farakásra. Megfogtak a színek.


A poszt elején említettem, hogy e kirándulás alkalmával kihagytuk a kilátó meglátogatását. Természetesen korábban már voltunk itt, és előkerestem a  2005-ben készült fotókat, hogy itt bemutathassam. A kilátót 2000. augusztus 20-án, Szent István ünnepén adták át a nagyközönségnek.  

Millenniumi-kilátó
(Szilvásvárad - Magyarország)

Röviden a Millenniumi-kilátó technikai adatai:
A kilátó magassága a zászlócsúcsig: 36 méter
A kilátó teraszmagassága: 20 méter
Csavarok száma: 16000 darab
Csavaranyák száma: 32000 darab
Felhasznált faanyag: 138 m3
(szibériai vörösfenyő, átlagéletkor 140 év)
Betonalap: 330 m3
Tengerszint feletti magassága 615 méter...
...és, hogy megéri-e a négy kilométeres gyaloglást? Döntsétek el az alábbi panorámafotók alapján.


  

16 megjegyzés:

  1. Remek cikk, kiváló képekkel illusztrálva!

    (Miklós, nem tudom olvastad-e a "Nem vagyok Robot" című bejegyzésemet. Nos aki olvasta az megfogadta a javaslatomat, hogy a szóellenőrzéssel ne nehezítsük a megjegyzést írók dolgát, és kivette ezt az ellenőrzést a blogjáról. Te mit gondolsz? :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Laci. A kérdésedre a posztodnál válaszolok.

      Törlés
  2. remek írás, gyönyörű képekkel :)
    3 éve volt szerencsénk nekünk is végigtúrázni ezt a vidéket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm József. Akkor még nem voltak ilyen jellegű észrevételeim.

      Törlés
  3. Nice place and very good pictures.....lovely work Miklós.

    Greetings, Joop

    VálaszTörlés
  4. Lovely place.. great shots.. Best regards from Madrid..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks a lot Ana, I'm glad you liked them.
      Saludos, Miklos

      Törlés
  5. Remek cikk, a képek is szépek lettek. Jó lenne meglátogatni a helyet, remélem egyszer majd sikerül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, remélem összejön...
      ...és azt is, hogy addigra rendeződik a helyzet :)

      Törlés
  6. Ez a vízesés előlem talán rejtőzködik, mert látogatásaim alkalmával következetesen csalódást keltően kevés volt a vízhozama, alig csordogált. Te szerencsésebb voltál, a kellemetlenségek dacára is. Ezt a szép fotók bizonyítják.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg soha nem tudtam egy normális hosszú záridős felvételt készíteni erről a vízesésről. Mindig olyan tömeg van a kis hídon. Ami nem lenne gond, de a gyerekek ugrálnak, a felnőttek lökdösődnek...
      Talán valamikor késő ősszel kellene arra menni? Nem tudom...
      Köszönöm Endre!

      Törlés
  7. Beautiful pictures, beautiful place to shoot, I love the waterfalls.
    Greetings Irma

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks for your visit and kind comment!
      Have a great weekend!
      Greetings, Miklos

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.