Oldalak

2011. november 24., csütörtök

Séta Pilisborosjenőn 1.rész

A következő poszt sorozatban a pilisborosjenői medencében fogunk túrázgatni. Az első részben látogassuk meg Pilisborosjenőt, a kis sváb falut. A fővárostól északra a Kevélyek lábánál található ez a kis település. Az 1695-ös összeírásban már Weindorf néven említik és ez a név ma is szerepel a hivatalos magyar helységtábla alatt. Régen a falu neves bortermelő helynek számított, ezért úgy gondolják innen kapta a "boros" jelzőt a nevében. A kupolás templomtorony már messziről láthatóvá válik a fák lombjai közt.

Római katolikus templom - Pilisborosjenő

Mielőtt beérnénk a faluba a határban álló hatalmas fák még egyszer megpróbálják eltakarni előlünk az épületeket, de a torony csúcsát így sem veszítjük szem elől.


Egy nyári hétvégén jártam errefelé. A zeg-zugos kis utcák szinte teljesen kihaltak voltak, alig láttam embereket. Gondolom a nagy meleg miatt inkább a hűs lakásokat részesítették előnyben. Az ófalu központját elérve egy kis domb tetején tornyosul előttünk Szent Vid a 14 segítő szent temploma.

Szent Vid a 14 segítő szent temploma
(Pilisborosjenő)
Az írások szerint ezt az érdekes nevű templomot 1756-ban építették 14 segítő szent, de kiváltképpen Szent Vid tiszteletére. A templom mellett egy világháborús emlékmű áll. 


A templom jobb oldali falánál két kőkeresztet figyelhetünk meg. Már messziről látszott, hogy nagyon régi kőfaragásokról van szó. 


A jobb oldali kereszten én az 1448-as évszámot véltem felismerni. A templom falán pedig az alábbi felirat is megerősíti, hogy több száz éves sírkereszteket láthatunk. "E két kőből int Feléd a középkor, hajdan volt temető emlékét őrzi e jel."
Régi és új házak, az utcákon, árkok szélén virágos bokrok pompáztak a verőfényes napsütésben.


A falu határából indul a Pilisborosjenői Kevélyhegyi Tanösvény. Ennek első állomása az itt található Szent Vendel emlékmű. Fák árnyékában bújik meg, az éles fényviszony különbségek miatt nagyon nehezen volt fotózható, de csatolok egy fotót a riport teljességéért.

Szent Vendel emlékmű
Annyit korábban tudtam Szent Vendelről, hogy az állatok védőszentje. A szobor mellett volt egy nagyon jó kis leírás. Lejegyeztem, akit érdekel alább olvashatja:
"Szent Vendelt az állatok védőszentjét, pásztorként szokták ábrázolni. Életét az állatok mellett, illetve remeteként Isten szolgálatában töltötte.
Vendel királyfi 554-ben született Skóciában, egy törzs vezérének fiaként. Apja nem nézte jó szemmel a keresztény műveltség és a papság iránti vonzódását, ezért nyájai őrzését bízta rá. A juhok legeltetése közben azonban megérlelődött szívében a remeteség, az Istenben elmerült szemlélődés utáni vágy. Elhatározta, hogy elzarándokol a Szentföldre és Rómába de a perzsák és az arabok Szentföld elleni támadások miatt csak Rómáig jutott hat társával együtt. Visszafelé Trier közelében megtelepedtek és kunyhót építettek az erdőben ahol szigorú böjtölés és imádkozás mellett megkezdték remeteéletüket. Vendel később elszegődött egy gazdához aki disznóit, marháit majd később juhait bízta rá. Legendája elmondja, hogy Vendel mindig a legjobb legelőt kereste a juhoknak és fáradtságot nem kímélve járta nyájával a dombokat, szíve pedig szüntelenül a remetecellája után vágyott. Ez a vágya oly kedves volt Isten előtt, hogy angyalok jöttek és a nyájával együtt fölemelték és elvitték a cellájához. Csakhogy a cella közelében nem volt víz a juhoknak. Vendel ekkor Istenhez fohászkodott majd földbe szúrta pásztorbotját és mindjárt bő forrás fakadt a földből. Gazdája éppen arra lovagolt és kemény szavakkal kérte számon Vendeltől, miért vitte oly messzire a jószágot. Vendel megígérte, hogy a kellő időben a nyájával együtt otthon lesz. Amikor a gazda - vágtában hajtva a lovát - hazaért, megdöbbenve látta, hogy Vendel már várja és a juhok már mind az akolban vannak. E csodák láttára a gazdája elbocsátotta, hogy szabadon élhesse remeteéletét, de nem sokáig maradt egyedül. A körülötte letelepedett remeték annyira tisztelték, hogy elöljárójukká választották.  Az egyik legenda szerint még Vendel életében közösséget alkottak, kolostort építettek és a bencés regula szerint élő közösség apátjává választották Vendelt aki így halt meg 617-ben.
A róla szóló legendák 1417 után keletkeztek, Vendel csodái főleg a járványos betegségek áldozatain mutatkoztak illetve azok tapasztalták jóságos közbenjárását akik állataik bajaiban hívták segítségül.
Mivel az állatállomány Pilisborosjenőn is a megélhetés alapját jelentette a falubeliek gyakran fohászkodtak hozzá segítségért. Szép szokás volt, hogy ünnepén - október 20-án körmenettel vonultak a szoborhoz imádkozni, énekelni és a Jóisten áldását kérni. Mire a processzió odaért, a pásztorok a közelbe hajtották a csordát és a legények kilovagoltak a lovakkal így a pap az állatokat is megáldotta."
Végezetül egy kis szakmai ártalom. A medence vonalában húzódik az egyik légi folyosónk, így meglehetősen sűrűn húznak el repülőgépek - kis magasságban - a fejünk felett. Íme egy fotó a Malév egyik hazaérkező Boeing B737-600-as gépéről. Lajstrom jele: HA-LOE.

Malév B737-600 (HA-LOE)
A következő posztban folytatjuk a kirándulást.

14 megjegyzés:

  1. Kedves kirándulóhelyem a közeli Teve szikla és az "Egri vár", de a faluban sosem tekeregtem. Köszönöm a szépen illusztrált hasznos ismereteket!

    VálaszTörlés
  2. Kedves idegenvezető úr! Köszönjük a túravezetést, igazán élvezetes séta volt! :)
    Ja, és a képek szokás szerint kiválóak!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen Endre, örülök ha tudtam újat mutatni számodra.

    VálaszTörlés
  4. Hahaha..igazán megtisztelő, de nincs ilyen irányú törekvésem :) Egyszerűen csak a látott, hallott, olvasott tapasztalataimat gyűjtöm egy csokorba és osztom meg a blog látogatóival. Köszönöm szépen dicsérő soraidat Laci!

    VálaszTörlés
  5. Good pictures Miklós.... nice details.

    greetings, Joop

    VálaszTörlés
  6. Várom a következő posztot Miklós, szeretek kirándulni, sőt, mikor olvaslak, minidig kedvem támad kimozdulni. Most is csak a hideg tart vissza! :)

    VálaszTörlés
  7. Csak rajta, ha van időd akkor igazán csak réteges ruházat kérdése az egész!! Én mennék mindig csak időm nincs (elég) rá :(

    VálaszTörlés
  8. Nagyon tetszett a séta! Köszi!
    Jártam én is ott valahol, átutazóban, egy templom előtt megpihentem, szobrokat fotóztam (tán majd meg is mutitom), de itt nem találom. Biztos nem is ott jártam :)

    VálaszTörlés
  9. The church tower is beautiful. I also enjoyed the story of Saint Vendel, did not know.

    Saludos, Miklós!!

    VálaszTörlés
  10. Szívesen Gabi, lesz még folytatás :) Sajnos nem tudom, hogy ezelőtt a templom előtt pihentetek-e meg vagy nem. Amikor ott jártam én nem láttam szobrokat kint, a templom viszont zárva volt. Bal oldalt áll az említett világháborús emlékmű illetve a templom előtt a domboldalon egy feszület. A jobb oldalán a régi kőkeresztek.

    VálaszTörlés
  11. Gracias Maribel. Don't worry I didn't know the full story neighter :) That's the reason why I wrote it. Saludos!

    VálaszTörlés
  12. Szép fotóid és érdekes leírásaid alapján mindig kedve támad az embernek, hogy ide is ellátogasson!

    VálaszTörlés
  13. Nincs messze Jenő, Óbudáról kb. 10-15 perc kocsival, de szerintem a Volán is odarepít 30 perc alatt - aztán már gyaloglás, irány a hegy :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.