Oldalak

2012. szeptember 27., csütörtök

A séta vége 4.rész

A sorozat első két részében meglátogattuk a Pálmaházat valamint a Gyűjteményes növényházat. A Füvészkert kültéri parkjai is bővelkednek látnivalóban. Gyönyörű növények sokasága és számtalan ritkaság között folytattuk sétánkat. A Pálmaház előtt rögtön felfigyeltem egy érdekességre. Ismerős ez számotokra?


2012. szeptember 23., vasárnap

Rövid látogatás a zsinagógában

Az előző posztban hírt adtam róla, hogy a ritkán látogatható Újpesti zsinagóga a mai napon ismét megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Más jellegű elfoglaltság miatt este 6 óra körül értünk haza, de láttam, hogy a zsinagóga kapuja még nyitva van és bent is világosság volt még. Tavaly csak én mentem át megnézni a belsőt, most a nagyobbik lányom is szívesen megnézte volna. A hivatalos kiírás szerint 17 óráig volt ma nyitva, de gondoltuk teszünk egy próbát. Felkaptam a fényképezőgépet és elindultunk. Az oldalajtó is nyitva volt, de belépve senkit sem láttunk. Egy-két tavaly hallott információt kezdtem elmondani a lányomnak, amikor elkezdtek kialudni a fények. Na, akkor erről most lemaradtunk - de legalább pár pillanatig láthatta a belsőt. Ekkor jött elő a vezető a zsinagóga végéből. Meglátva minket, felajánlotta, hogy nézelődjünk csak nyugodtan és azonnal visszakapcsolt egy sor világítást. Felmehettünk a karzatra és a lányom láthatta az orgonát is. Ő is nagyon kedveli ezt a hangszert. Körbejártunk mindent, az udvarra az emlékműhöz is kimehettünk - ezúton is köszönöm az úr szíves segítségét és rugalmasságát. 
Kedves blogtársam, Gabi tegnap kérte, hogy készítsek majd újból fotókat. Sajnos nagyon kevés volt a fény és az idő, így tényleg csak egy-két képet készítettem a kedvéért. 


2012. szeptember 21., péntek

Ars Sacra Fesztivál

Breaking News!
Megszakítom a Füvészkertet bemutató sorozatomat mert most hallottam egy hírt, amit szeretnék gyorsan megosztani az érdeklődőkkel. Tavaly volt 125 éves az Újpesti Zsinagóga. Akkor megnyitotta kapuit a hétköznapi látogatók előtt és egy igazán ritkán látható templombelsőt volt alkalmam megnézni, megismerni. Az akkor írt két részes posztot és fotókat itt és itt újra megnézhetitek. Akkor úgy láttam a hozzászólásokból, hogy sokatokat érdekelne a zsinagóga belső, mely az év nagy részében sajnos zárva van.


2012. szeptember 19., szerda

Tüskék között 3.rész

Nagyon kedvelem a kaktuszokat, régebben egész szép kis gyűjteményem volt belőlük. Hihetetlen, hogy milyen igénytelenek, mi mindent kibírnak az eredeti élőhelyükön. A virágzásuk pedig maga a csoda, igazi szúrós szépségek.


2012. szeptember 9., vasárnap

Viktória-ház 2.rész

Talán már mindenki hallott azokról a hatalmas vízen úszó levelekről, melyek akár egy felnőtt embert is képesek fenntartani a vízen. Nos, ez a növény az amazonaszi tündérrózsa, melyet itthon, a budapesti Füvészkertben is megcsodálhatunk. Ez a gyönyörű növény egy évben mindösszesen két napig virágzik és azt is csak éjjel. Augusztus 28-án jártunk a kertben, aznap estére várták az első napi virágzást.