Oldalak

2011. december 31., szombat

Séta a mólón - Balatonlelle

Elérkezett az év utolsó napja és én is elérkeztem az utolsó posztomhoz ebben az évben. Bár későbbre terveztem, de közkívánatra most feltöltök egy kis nyarat a télben. Pár napja a másik blogomon feltöltöttem egy balatoni képet. A hozzászólásotokban többen jeleztétek, hogy szeretnétek a kép eredeti, színes verzióját is látni. Nos, akkor következzen egy képriport a balatonlellei mólóról, benne a ködharangról készült színes képpel.
Kora reggel szinte üres volt a móló, csak néhány éjszakai horgász pakolta össze a felszerelését. A Balaton felszíne olyan sima volt mint egy feszített víztükrös medence.

Vitorlások a Balatonon
(Balatonlelle - Magyarország)

2011. december 27., kedd

"Egri csillagok" 5.rész

Miután megtekintettem és megmásztam a Teve-sziklát, indultam tovább hiszen aznapra még egy cél tervbe volt véve. A szikla alatt vezető ösvényen vezetett tovább az utam. Egy rövid gondolat erejéig hadd elevenítsek fel egy gyerekkori emléket. Hetedik osztályban volt kötelező olvasmányunk Gárdonyi Géza - Egri csillagok című regénye. Nyári szünetben kaptuk feladatul a kötet kiolvasását. Nekikezdtem. Elolvastam pár oldalt. "Dergő, uttyunk! ... Várjon Vicuska, mindjárt jövök! ... Dergő, Dergő, hadd menjek veled!" Na ne, tizenéves "nagysrácként" nekem ilyen könyvet kell olvasnom, és mindezt több mint ötszáz oldalon keresztül? Mekkora kiszúrás ez a nyári szünetre és ment is a könyv vissza a polcra. Ezt eljátszottam még kétszer-háromszor, hasonló végeredménnyel. A napok gyorsan szaladtak, közeledett a tanév kezdet. Végül győzött a kötelességtudat. Újból neki ültem átrágtam magam az első oldalakon és ... utána alig tudtam lerakni a könyvet a kezemből, pár nap alatt a végére értem. Olyannyira megtetszett, hogy amint befejeztem már kezdtem is újra. Az azóta eltelt évek során több mint egy tucatszor elolvastam már. Remekmű, írom ezt azoknak akik esetleg manapság élnek át hasonló kezdő élményeket! És, hogy miért írtam ezt a bevezetőt ehhez a poszthoz? Nos, a sziklától egy húsz perces könnyű sétával érhető el az Egri-vár. Természetesen nem az igazi, hanem egy díszlet, amit az Egri csillagok történelmi film forgatásához építettek fel anno.

Egri-vár
(Pilisborosjenő - Magyarország)

2011. december 21., szerda

Teve-szikla 4.rész

Tudtátok, hogy a Pilisben van egy teve? Nos, kezdem az egész történetet elölről. Létezik egy ingyenesen letölthető program, a Google Earth. Ebben az alkalmazásban, gyakorlatilag műholdképekből virtuálisan összerakták az egész Földet. A program indításakor a teljes földgömböt látjuk a képernyőn, viszont egy-két kattintás után már indulhatunk is egy világkörüli útra. A megjelenő kis navigációs ablakban megadhatunk konkrét célpontot, de az egérmutató mozgatásával akár szabadon is szárnyalhatunk minden kötöttség nélkül - olykor a fizika törvényeit meghazudtoló mozgásra kényszerítve öreg bolygónkat. Kis sárga rajzszögekkel bejelölhetjük merre jártunk már életünk során és a program azt is megjegyzi nekünk. Ha van egy kis időm - sajnos ritkán akad - szívesen bolyongok erre-arra a program segítségével, ráadásul a bankszámlám sem apad! A "szokásos" látnivalók mellett olykor érdekes dolgokra is rátalálhatunk. A múltkoriban például éppen a Csendes-óceán fölött suhantam és a szigeteket nézegettem. Egyszer csak a semmi közepén találtam egy kis szigetet - sőt talán inkább a nagyobb zátonyok közé sorolnám. Akkora volt, hogy egy kis repülőgép leszállópálya és egy villa éppen kitöltötte a teljes területet. Gép nem állt a pályán, tehát éppen nem tartózkodtak otthon. Érdekes, ugye? Kié lehet, miért jó ott, alapvető dolgok (például édesvíz) hogyan kerül oda? Persze gondolom repülőn vagy hajón, de ez az egész buli nem lehet olcsó mulatság.
A kissé hosszúra nyúlt bevezető után most már tényleg a lényegre térek. Természetesen kis hazánk fölött is szoktam "repülgetni", érdekes helyek után kutatva. Egy ilyen "utazásom" alkalmával találtam rá az alábbi sziklacsoportra.  



2011. december 17., szombat

Tovább az ösvényen 3.rész

Miután megnéztem a Kálváriát indultam is tovább a tanösvényen, amely kisebb fás-cserjés területek között kanyargott tova. Jobb oldalon aztán egy nagyobb búzatáblát is láttam. Arattak. Tűző napsütésben bandukoltam tovább az eredeti célom felé. A homokos talaj lassan megváltozott a lábam alatt, egyre inkább sziklás, köves lett.



2011. december 1., csütörtök

Kálvária - Pilisborosjenő 2.rész

A Kevélyhegyi Tanösvény következő állomását a falu határában húzódó, 278 méter magas Vendel-hegy csúcsán nézhetjük meg. Ez a Kálvária. Régen valóban kissé távolabb eshetett a házaktól, de a világ fejlődik, új házak sokasága nőtt ki a földből és ezek mára már elérték a "csúcs" lábát. A nagy melegben sűrűn kortyolgattam az ásványvizes palackból, közben egyre közeledtem a célomhoz. Itt sem nagyon láttam embereket. Csak egy magyar vizslát sétáltató férfival találkoztam, köszöntöttük egymást. A kutyának meg sem kottyant a kutya meleg, vidáman körbeszaglászott aztán nagy szökkenésekkel beugrott a közeli bozótosba.
Mielőtt bemutatnék néhányat a keresztúton készült fotókból, írnék pár sort a Kálváriáról. Ez volt Jézus jeruzsálemi kereszthalálának a pontos helyszíne. Magyarországon is nagyon sok kálvária dombot láthatunk, ezek fontos részei a stációk - azaz a keresztút egyes jeleneteit ábrázoló képek, szobrok, keresztek vagy emlékművek.

Kálvária - Pilisborosjenő