Oldalak

2011. november 24., csütörtök

Séta Pilisborosjenőn 1.rész

A következő poszt sorozatban a pilisborosjenői medencében fogunk túrázgatni. Az első részben látogassuk meg Pilisborosjenőt, a kis sváb falut. A fővárostól északra a Kevélyek lábánál található ez a kis település. Az 1695-ös összeírásban már Weindorf néven említik és ez a név ma is szerepel a hivatalos magyar helységtábla alatt. Régen a falu neves bortermelő helynek számított, ezért úgy gondolják innen kapta a "boros" jelzőt a nevében. A kupolás templomtorony már messziről láthatóvá válik a fák lombjai közt.

Római katolikus templom - Pilisborosjenő

2011. november 19., szombat

Vita vagy baráti csevegés?

Az utóbbi két hétben az új blogomra koncentráltam. Elindult és már elkészült a végleges megjelenési formája is. Már vannak látogatók, követők, hozzászólások. Ezúton is köszönöm mindenkinek az érdeklődést. Nos, akkor hadd folytassam ezt a blogot és egy utolsó poszt erejéig még maradnék a flamingóknál. Kétségtelen, hogy a madárvilágban talán az egyik legszebb jelenség a flamingók tömeges felröppenése - távolról. Közelebbről megfigyelve őket bizony elég kellemetlen illatok lengik körül a csapatot és a hangjuk versenyre kell a rekedt varjúéval. Folyamatosan kommunikáltak.

Flamingó - Budapest ZOO

2011. november 9., szerda

Flamingó csemeték

Pár napja megígértem kedves blogtársamnak Gabinak, hogy a későbbiekben töltök fel fotókat fiatal flamingókról is. Van egy közmondás, miszerint "az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó". Ezért e posztban most ezt az ígéretemet teljesítem.

Flamingó bébi (Budapest ZOO)
Itt még szürkén...
Ismereteim szerint a flamingók, jelentős része ilyen szürkén látja meg a napvilágot. Ahogy növekednek, úgy világosodik és a későbbiekben színesedik a tollazatuk.

Flamingó tinédzser (Budapest ZOO)
Már világosodik...
Eltelik pár év mire kialakul a végleges színük.

2011. november 5., szombat

A nyugalom szigete - Japánkert

A Fővárosi Állat- és Növénykertben van egy kis szeglet, ahol nyugalom és béke fogadja a látogatókat. Ez nem más mint a Japánkert. Érdekes, hogy sokan elkerülik ezt a kis "szigetet", éppen ezért tényleg kimondhatatlan nyugalom fogadja az erre sétáló embereket. A terület meghatározó látványeleme a kis tó, valamint a partján álló Isodoro. A feszes vízfelületen szinte hibátlan tükörképet figyelhetünk meg.

Isodoro - Kőlámpás
(Budapest ZOO)

2011. november 2., szerda

EGY CSEPP, két csepp

A következő fotó egy flamingóról készült a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Éppen megkapták a vacsorájukat, mikor fotóztam őket. Ekkor sikerült elkapnom azt pillanatot, ahogy a vízcseppek lecsöppennek a hatalmas csőrről.
Ezek a madarak egyedi táplálkozási szokásaikról ismertek. A sekély tavak saras vizét hosszú úszóhártyás lábaikkal kavarják fel. Ezután a csőrüket a víz alá merítik, majd felszívják a felkavart zavaros vizet. Aztán a kiemelt fejüket ide-odarázzák, ezáltal megszabadulnak a felesleges sártól és víztől. Végül nem marad más a csőrükben csak az ízletes lárvák, plankton és az apróbb halak.

Flamingó