Oldalak

2011. május 21., szombat

Jósvafő kicsit másképpen

A Tengerszemnél tett kirándulás után kihagyhatatlan program Jósvafő megtekintése. A település az Aggteleki Nemzeti Park területén található. Az Aggteleki-karszt sűrű erdejének közepén kanyarog az út lefelé, a völgyben megbújó kis faluba. Négy patak (Jósva, Tohonya, Kecső és a Kajta) találkozik itt össze és ez egy egészen egyedi hangulatot ad a falunak. Számomra az egyik nagy kedvenc a település közepén így kialakult kis sziget. Ha tehetjük akkor évente legalább egyszer eljövünk ide a családdal, hiszen mindannyian szeretjük ezt a különleges helyet. Érkezésünk után - szokás szerint - a kis sziget melletti hídnál parkoltunk le. Miután kiszálltunk a kocsiból rögtön egy nem mindennapi, kedves látvány fogadott minket. Egy nagyobb házi lúd csoport ereszkedett le lassan a patakban, közben halk gágogással "beszélgettek" egymással. Itt sok teleknél maga a patak a telekhatár, melyhez sok helyen kis lépcsők vezetnek le. Egy ilyen lépcsőnél kikecmeregtek a partra és visszatértek a füves udvarra. Mondanom sem kell a víz kristáytiszta, sokszor láttunk már helybélieket, akik a lépcsőkről vödrökbe merítettek éppen friss, hideg vizet. A patak kanyarulatában ezután két kisfiút láttunk akik a patakban gázolva kövek alatt megbújó halakra vadásztak. Sok fotót készítettem már itt, ezért úgy döntöttem, hogy most kicsit másképpen fogom a falu szépségeit megörökíteni.

Egy régi csűr (Jósvafő)
Fekete-fehér (szürkeárnyalatos) technikát használtam, innen is a poszt címe. A falu műemléki jelentőségű területté lett már nyílvánítva, ezzel védik és őrzik meg az utókornak a XIX. században épült tornácos házakat, csűröket, pajtákat. E sorozatból szeretnék megosztani egy-két fotót a kedves olvasóval.

2011. május 18., szerda

Gyöngyszem az erdő mélyén

Pontosabban Tengerszem, hiszen a jósvafői nevezetességhez tértünk ismét vissza. Nagyon szeretjük ezt a helyet - az erdő friss, semmihez sem hasonlítható illata, csend, nyugalom, zöld, a kis csobogók halk csörgedezése, madarak csicsergése és még sorolhatnám.

Tengerszem (Jósvafő)

2011. május 1., vasárnap

Vízi ösvényeken

A cím talán nem túlzás, hiszen a Tisza-tavat sűrűn benőtték a különböző vízinövények és a csónakokkal szószerint ösvényeket kell vágnunk magunknak.

Vízi ösvény (Tisza-tó)